Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Правителството взе решението за честването на деня в края на януари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). В мотивите за решението се посочва, че 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

Никой няма право да преиначава историята, да я пренаписва, никой няма право да отнема спомените на хората, в чийто домове и семейства са били избити хора. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова на възпоминателна церемония пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България. „През 1943 г. България прави подвиг и спасява хиляди евреи, а през 1945 г. избива собствения си национален елит”, добави тя.

Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
netinfo

„Това е черна дата в историята на Европа и в световната история, защото е била избита част от нашата нация, част от елита на нашата нация, министри, депутати, генерали, офицери, царски съветници, регенти, издатели така се прекъсва национална история и национална памет. Днес ние продължаваме да се питаме защо в обществото ни има дефицит на справедливост. Как да има чувство за справедливост? Прекъсна се естественият ход на историята, бяха осъдени със смъртни присъди хора, живели и работили за родината, хора създавали елит, хора, обичали България”, отбеляза вицепрезидентът.

Налице е ясно изразен и особено напорист стремеж да се реабилитира комунизмът в България, неговата идеология, политика, образите на комунистическите вождове, като се започне от Георги Димитров и се свърши с Тодор Живков, заяви обаче първият демократично избран президент на страната Желю Желев, предаде БГНЕС.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
netinfo