Дипломатическите служби трябва да актуализират изборните списъци
Дипломатическите служби трябва да актуализират изборните списъци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дипломатическите служби трябва да актуализират изборните списъци
61011
Дипломатическите служби трябва да актуализират изборните списъци
  • Дипломатическите служби трябва да актуализират изборните списъци

Министерството на външните работи чрез дипломатическите представителства в чужбина да издири наследниците на починали българи зад граница и да събере информация преди предстоящите избори. Тази идея лансираха управляващите по време на парламентарната правна комисия, която трябваше да разгледа отново промените в Изборния кодекс. След като в средата на миналия месец властта беше бламирана от всички опозиционни партии, се наложи нови промени в кодекса. С новата идея управляващите се опитват да отговорят на искането списъците да бъдат изчистени от „мъртви души”.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова обясни, че част от хората в избирателните списъци са починали българи в чужбина и затова дипломатическите  служби трябва да намерят информация  и да бъдат актуализирани списъците.

Управляващите предлагат още да се правят ксерокопия на секционните протоколи. „Ние вече работим с изпълнителната власт вече два месеца по тази тема. На много места вече има такава техника. Там, където секционните комисии са в училища, там, където има те ще бъдат изнесени в стаята, където е секцията, съответните ксерокси. Там, където няма ще бъдат закупени такива. Въпросът е да има машина, която да може да ксерокопира, за да излезе документа, да се подпише, да се подпечата и да добие силата на дкумент, годен за доказателствено средство пред съда”, обясни Фидосова.

От ГЕРБ призоваха останали парламентарни групи да се разберат как да бъде записан текстът за това кой е опозиция. Управляващите предлагат за такива да се смятат тези, които не са подкрепили сформирането на правителството през 2009 г., но така Синята коалиция и „Атака” няма  да имат постове в изборните комисии. „За нас нищо не се променя. Дали БСП и ДПС ще имат секретар, или „Атака” или Синята коалиция, той не  е от ГЕРБ. За нас няма никакво значение”, обясни Фидосова.

В крайна сметка правната комисия реши следващата седмица да бъдат проведени консултации между парламентарните групи и да се проведе ново заседание.