Над 4000 лева събра библиотеката в Търговище след дарителска кампания
Над 4000 лева събра библиотеката в Търговище след дарителска кампания / Борислав Курдов, архив
Над 4 000 лева събра библиотеката в Търговище след дарителска кампания
60967
Над 4 000 лева събра библиотеката в Търговище след дарителска кампания
  • Над 4 000 лева събра библиотеката в Търговище след дарителска кампания

В Регионалната библиотека „Петър Стъпов" в Търговище довечера ще се проведе концерт, с който ръководството на книжовния храм отправя благодарност към всички, включили се в дарителската кампания с надслов „Заедно да спасим духовността и знанието", който ще се състои тази вечер от 17.30 ч. В него със свои изпълнения ще се включат състави към Младежкия дом в Търговище.

В началото на септември миналата година Регионалната библиотека „Петър Стъпов" обяви дарителска кампания, чиято цел бе да се събират както финансови средства и хартия за предаване на вторични суровини, така и нови книги и абонамент за периодични издания, с които да се подпомогне адекватната работа на институцията. Макар и да са били скептично настроени в началото, организаторите на кампанията са били изненадани от активността както на гражданите, така и на институциите, разказа директорът на библиотеката Росица Куцарова.

На призива на библиотеката са откликнали над 100 души и ръководства на местни фирми. Финансовият израз на събраното в кампанията възлиза на 4234 лв. Парите, дарени ни за определени абонаменти са 1146 лв., като 1120 лв. са дарили фирми, а 445 лева - физически лица. 360 лв. пък били получени при предаването на донесената хартия в пункта за вторични суровини.От продадените билети за благотворителен концерт по повод Деня на будители били събрани 218 лв.

Служителите в библиотеката по своя инициатива са събрали 945 лв., с които са били разплатени стари задължения.

През годината Общинският съвет в Търговище и кметът на общината д-р Красимир Мирев дофинансираха бюджета на културната институция с 11 000 лв. Така са били осигурени необходимите средства за отопление и електричество. Освен финансови средства, хората са дарили и близо 900 книги, сред които художествена българска и чужда  литература, специализирани издания, юбилейни сборници и др.

„Искрено благодаря на всички, които прегърнаха нашата кауза за запазване на духовността. Надявам се, че и в бъдеще ще можем да разчитаме на всички грамотни и жадни за знания наши потребители, които морално и материално ще ни подпомагат в усилията ни да съхраняваме и предоставяме създаденото книжовно богатство", каза още Росица Куцарова.