Америка би подпомогнала добива на шистов газ у нас, заяви Марси Рийс
Америка би подпомогнала добива на шистов газ у нас, заяви Марси Рийс / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Америка би подпомогнала добива на шистов газ у нас, заяви Марси Рийс
60940
Америка би подпомогнала добива на шистов газ у нас, заяви Марси Рийс
  • Америка би подпомогнала добива на шистов газ у нас, заяви Марси Рийс

Америка е готова да помогне на България да развие добива на значителните си запаси от шистов газ, ако София вземе такова решение. Това обяви новият щатски посланик Марси Рийс по време на публична лекция за развитието на българо-американските отношения.

"Помощта може да бъде регулаторна и технологична", уточни Рийс. Тя акцентира на необходимостта да се търсят разнообразни и надеждни енергийни източници. Впечатление направи частната охрана, която бяха наели организаторите на събитието от Атлантическия клуб.

От евентуалното развитие на добива на шистов газ могат да се реализират огромни спестявания за крайните потребители на енергия, обясни Марси Рийс. Тя даде за пример собствената си страна, където ползите от този енергиен източник вече се виждали.

"Гледайки към бъдещето, виждаме потенциала Америка да се превърне в нетен износител на природен газ. Цените на тока значително са паднали през последната година благодарение на свръх добива от шисти. Благодарение на това, потребителите в Тексас в момента плащат 40% по-ниски сметки, отколкото през миналата година", допълни посланик Рийс.

Америка би подпомогнала добива на шистов газ у нас заяви Марси Рийс
netinfo

Американските фирми вече са инвестирали стотици милиони долари в българската енергетика, като например в две от електроцентралите в комплекса "Марица-Изток".

"Те са собственост на щатските компании AES и ContourGlobal, осигуряват 7% от българската електроенергия и изпускат най-ниските нива на вредни емисии", обясни посланикът. Освен това американската фирма Westinghouse не само поддържа информационните и контролните системи в АЕЦ "Козлодуй", но и помага на държавата да проучва възможностите за развитие на ядрената енергетика. Компанията вече подготвя предпроектното проучване за евентуалното изграждане на нов Седми реактор в "Козлодуй".

В следствие на видните пропуски в сигурността в страната през последните дни, Атлантическия клуб, организирал лекцията на госпожа Рийс, беше наел частна охранителна фирма за днешното събитие.

Америка би подпомогнала добива на шистов газ у нас заяви Марси Рийс
netinfo

На снимката: Марси Рийс, Соломон Паси и Симеон Сакскобургготски