Увеличават кандидат-лекарите в Медицинския университет в Пловдив
Увеличават кандидат-лекарите в Медицинския университет в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив

С 30 души повече или общо 150 ще бъдат студентите в Медицински университет - Пловдив от следващата учебна година. Увеличеният прием касае само българските кандидати в специалност „Медицина”, уточни ректорът на висшето училище проф. Стефан Костянев. Той допълни, че промяната се налага заради отлива на завършили медици от България към чужбина. 500 медици се дипломират всяка година и толкова заминават навън, което реално ще доведе до липса на кадри след 10 години, посочи проф. Костянев.

По думите му кризата за медицински специалисти не е само в България. На Запад има няколкостотин хиляди свободни лекарски места. Европейските медици отиват зад океана, нашите - в Европа, но в крайна сметка никой не идва при нас, обобщи ситуацията проф. Костянев.

Изненадан съм от оставката на просветния министър Сергей Игнатов. Не мисля, че трябваше да падне неговата глава, коментира проф. Костянев. По думите му Игнатов познава много добре проблемите на висшето образование и е направил много за включването на програма „Образование и наука” в плана на правителството за периода 2014-2020. Въпреки проблемите с Фонда за научни изследвания проф. Костянев определи управлението на Игнатов като успешно.

Новини от Пловдив