Във Враца търсят сграда за Център за клетъчна терапия
Във Враца търсят сграда за Център за клетъчна терапия / Галина Ганова

Проектът за изграждане на център за клетъчна терапия във Враца вече е на етап избор на сграда. Задачата е поверена на директора на лабораторията за обработка на стволови клетки в Университетската болница "Хадаса" в Ерусалим Симха Самюел. За целта той бе във Враца с народния представител д-р Янко Здравков и съвместно направиха оглед на сградния фонд, в които се помещават здравните заведения в града.

Два дни по-късно здравният министър Десислава Атанасова прие за разговор врачанския депутат и световно известния израелски професор д-р Рувен Ор - директор на Центъра за костно-мозъчна трансплантация, онкоимунотерапия и имунобиология в израелската УБ „Хадаса". Следващата стъпка към целта бе посещение в Израелското посолство за среща с посланика Шаул Камиса Раз и втория секретар Саусан Хасон, както и делова среща с Борислав Стефанов - изп. директор на Българската агенция за инвестиции. Тема на разговора с шефа на БАИ бяха българските закони и лостовете за насърчаване на чуждите инвестиции.

„Тук съм за да си сътрудничим с д-р Янко Здравков. Ние сме отдадени на този проект и влагаме много енергия за неговото реализиране - сподели за врачанските медии професор д-р Ор в кратък антракт между два прегледа на пациенти - Най-важна е мотивацията и обмяната на опит между български и израелски лекари. Аз вярвам, че така ще постигнем много и сме готови да стартираме изграждането на високо технологичен медицински център във Враца в най-кратки срокове. Ще обучим и нужните специалисти. В такъв център за клетъчна терапия най-важни са хематолозите и онкохематолозите, тъй като ще се лекуват болести на имунната система, левкома, левкемия и други онкологични заболявания. Аз разговарях с много лекари и се убедих, че имате талантливи специалисти и отлични професионалисти, за които не би било проблем да работят в център за клетъчна терапия".

Професорът подчерта своето очарование от гостуването си в града под Околчица през юни и изказа увереност, че „пациентите ще се чувстват удобно и приятно, а красивата природа ще окаже животворно въздействие върху всеки един от тях". Преди половин година във Враца професор Рувен Ор прегледа и консултира за няколко дни десетки пациенти в Комплексния онкологичен център.

Според д-р Янко Здравков, изграждането на център за лечение чрез стволови клетки ще спести много неудобства и средства на пациентите, които търсят помощ в чужбина. Ще намалеят и сметките на държавата за скъпото и не дотам ефективно традиционно лечение на онкоболните.

При метода на клетъчна терапия, на който вече много българи възлагат своите надежди, се извличат стволови клетки от костния мозък на пациента и се инжектират на болния по-късно, след обработване. Така се стимулира и активира имунната му система до степен, способна да се пребори със заболяването - без лекарства, химио и лъчетерапия. Методът е изпробван успешно в медицински центрове в Германия, САЩ и Сингапур.