Антоновден и Международния ден на религиозната толерантност отбелязаха в Антоново
Антоновден и Международния ден на религиозната толерантност отбелязаха в Антоново / Борислав Курдов

За десети път днес в Антоново отбелязаха празника на града и Международния ден на религиозната толерантност. Събитието събра десетки гости от региона и цялата страна. Сред официалните гости бяха Главиницкия епископ Йоан - викарий на варненския и великопреславски митрополит, заместник-главният мюфтия ведат Ахмед, изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, кметове и председатели на ОС от региона. По този повод общината бе домакин на заседание на Контролния съвет на НСОРБ.

„Да продължим диалога между различните религиозни общности, взаимно да зачитаме своите граждански права - това е смисълът на празника", каза в приветственото си слово кметът на града Танер Али. Празничната програма продължи с концерт на трио „Тенорите" и местни самодейни състави в читалище „Хр. Ботев - 1921". Християнски и мюсюлмански духовни лица отслужиха молебен за здраве и благополучие на жителите на общината. Даден бе и курбан, като месото от двете жертвени животни ще бъде дарено на детските градини в общината.

Празничният ден уважи и генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов. Той пожела на присъстващите „да коват своя просперитет заедно, а духовните лица да им помагат".