Наско Анастасов - за трети път пред Темида
Наско Анастасов - за трети път пред Темида / netinfo

Трети съдебен процес срещу бившия областен управител на Разград Наско Анастасов започна днес в Окръжен съд-Разград. Губернаторът от правителството на Станишев отговаря по обвинение в безстопанственост при сключване на сделка за продажба на почивна база на Областна администрация, извършена дни преди края на мандата на тройната коалиция. Обвинението твърди, че Анастасов на два пъти е ощетил държавата. Първият – при подаване на декларация по Закона за местните данъци и такси. В документа била декларирана стойност на имота в туристическата местност „Пчелина” в размер на 211 550,90 лв., тя била приета за данъчна оценка, но в нея не били включени цената на отоплителната инсталация и на луксозни облицовки и декоративни елементи на стойност 21 322,74 лв. По-ниската от реалната данъчна оценка била обявена и за начална тръжна цена при продажбата на имота. Нарушението при тази процедура, е че не е взета предвид пазарната оценка на имота, която е 481 000 лв. Ако тя е била взета за база, в държавния бюджет са щели да влязат със 182 000 лв. повече, а така купувачът – русенската фирма „Хоризонт” – платила 299 000 лв. Така общата стойност на щетите, нанесени от безстопанственото отношение на Наско Анастасов, възлиза на 203 322,74 лв. – пресметнала прокуратурата. И още съмнителните елементи открило държавното обвинение в сделката, случила се малко преди изборите. Сред тях фактът, че областният управител лично поканил три фирми да участват в процедурата по продажбата, а после обявил самата процедура. Трите фирми – „Хоризонт”-Русе, „Ексана”-Варна и „Андезит”-Бургас – били свързани, участие и в трите имал управителят на фирмата, спечелила търга, Венелин Терзиев. Те представили еднакви препоръки, че са се занимавала с предоставяне на социални услуги, това било изискването по процедурата. Три години след сделката обаче обещаният старчески дом все още не се е появил на мястото на хижата.

Процесът ще се гледа по съкратеното производство – поискаха днес двамата адвокати на Наско Анастасов. Това ще е по отношение на 14 от свидетелите, останалите 4 утре ще бъдат разпитани. Поради непредставяне на изрично пълномощно от Министерство на финансите съдът не допусна за разглеждане гражданския иск от настоящия областен управител, той ще може да се предяви по гражданско дело.

Процесът срещу Наско Анастасов е трети за него. Той бе оправдан по делото за незаконното изграждане на барбекю в същата хижа, а процесът за ремонтите в религиозни храмове, пострадали от мнима буря, продължава в Окръжен съд-Търговище.