Търговците и администрациите трябва да събират отпадъците си разделно
Търговците и администрациите трябва да събират отпадъците си разделно / Sofia Photo Agency, архив

От началото на годината търговските обекти и административните сгради трябва да събират разделно отпадъците си от пластмаса, хартия, стъкло и метал. Задължението е записано в приетия нов Закон за управление на отпадъците.

„Всички търговски, стопански обекти, администрации, офиси, магазини и т.н. да разделят отпадъците си минимум на 5 основни вида - хартия, картон, пластмаса, стъкло и метали" заяви зам.-кметът по инж. Йонков. Тези задължения на фирмите са част от задълженията на всички субекти на една община, чрез които те ще помогнат общините да постигнат целите, които закона е поставил. Те са до 2016 година 25% от отпадъка да се отдели и да се върне обратно в икономиката, до 2018 година -40% и до 2020 година- 50%. Това са минималните цели", каза зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков.

Той обясни, че в момента община Шумен има договор с две фирми - „Екопак" и Булекопак. На база на тези договори общо 227 контейнера на „Екопак" са разположени в града на север от бул. „Симеон Велики" и с 450 контейнера на „Булекопак", голяма част от тях поставени в южната част на булеварда, а 99 в селата. „Това е част от системата, която могат да ползват малките фирми, малките магазини, малките офиси и туристически обекти, без да препълват контейнерите.", заяви зам.-кметът. Той добави, че големите фирми трябва да имат договори с лицензирана фирма за разделно сметосъбиране. По думите му, общината е поискала с писмо от РИОСВ информация за фирмите, които са регистрирани да извършват дейността разделно събиране, транспортиране, обезвреждане, сепариране на отпадъците. „Когато получим тази информация ще я качим в сайта на общината и ще я предоставим на всеки", каза още зам.-кметът. Той добави, че е важно да се знаят кои юридически лица са лицензирани.

„Закона влезе в сила, глобите също. Санкциите са от 3 000 до 10 000 лв.", каза Йонков. Контролът е на РИОСВ.

Зам.-кметът обясни, че в момента се водят разговори за изграждане на сепарираща линия на територията на нашата община. „Целта е да обсъдим с лицензирани фирми, които се занимават с разделно събиране, какво трябва да заложим в една бъдеща процедура по ЗОП, , чрез която да си изберем партньор, с който да сключим договор и който да изгради сепарираща линия", обясни още Йонков.