Над 1500 участници в Международния кукерски карнавал в Разлог
Над 1500 участници в Международния кукерски карнавал в Разлог / снимка: DarikNews.bg, Дарик Благоевград

Над 1500 участници идват в Разлог за 5-тото издание на Международния кукерски карнавал "Страчевата". Участниците са от 20 кукерски и сурвакарски групи от цялата страна и Македония. Официален гост на събитието е Сашо Цицимов, представител на Федерацията на Европейската карнавалните градове.

Карнавалът в Разлог ще се проведе на централния площад на планинския град на 19 януари Началото е от 11.00 часа, съобщиха от Общинска администрация. Всяка група разполага с 15 минути, за да представи своята програма.

Злите духове ще гонят кукерски и сурвакарски групи от с. Богданов дол, град Сапарева баня, с. Ябълково и с. Слокощица ( община Кюстендил), с. Турия и с. Осетеново (община Павел баня, област Стара Загора), Петрич, Банско, Ямбол, с. Кабиле и с. Чарган (община Тунджа, област Ямбол), с. Бачево и с. Елешница (община Разлог), с. Крупник (община Симитли).

Три са карнавалните групи, които пристигат от Македония.

Международният кукерски карнавал в Разлог има състезателен характер, всяка група се оценява от жури по четири основни критерии: представяне на моменти от кукерска традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, открояване на традиционното за съответния регион при маската и облеклото и артистичност на изпълнението.

"През 1995 година град Разлог става член на Федерацията на Европейските карнавални градове. Международният кукерски карнавал е естествено продължение на Разложкия новогодишен кукерски карнавал. Това е един от начините да съхраним и популяризираме българската традиция, обичаи и ритуали. Очаквам над 300 души да се включат в сборната кукерска група от Разлог, която има представителен характер.", коментира кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.