ЦИК не изключва участник от информационно-разяснителната кампания
ЦИК не изключва участник от информационно-разяснителната кампания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Като инициатори за провеждане на ядрения референдум на 27 януари 76-те депутати от ГЕРБ са участници по право в информационно-разяснителната кампания и не могат да бъдат отстранени от нея. Това гласи отговорът на Централната избирателна комисия (ЦИК) до инициативния комитет на БСП, който във вторник поиска комисията да отстрани депутатите ГЕРБ от кампанията, заради променената им позиция „против” и да ги санкционира за подвеждаща агитация. Писмото на инициативния комитет е обсъдено от ЦИК на заседание късно снощи.

„Принципната позиция на ЦИК е, че инициаторите за провеждането на референдума, които са Инициативният комитет, представляван от Стефан Воденичаров и групата от 76 депутати от ГЕРБ, са възникнали като правни субекти по силата на закона и като такива са участници по право в информационно-разяснителната кампания и не се регистрират в ЦИК”, обясни говорителят на комисията Бисер Троянов. ЦИК следи за спазване на принципите на равнопоставеност в кампанията и в съответствие с правомощията й по Изборния кодекс не може да отстрани участници в информационно-разяснителната кампания, пише още в писмото на ЦИК до инициативния комитет на БСП.

Според левицата обаче ЦИК е регистрирала депутатите от ГЕРБ като защитници на тезата „за” и заради променената им позиция трябва да ги отстрани от кампанията и лиши от участие в публичните дебати.

Инициативният комитет изпрати писмо до ЦИК, в което казва, че заради „шизофренната позиция на Бойко Борисов и ГЕРБ по отношение на референдума, е наложително ЦИК да извади ГЕРБ от самата разяснителна кампания”. Позицията на ГЕРБ беше „да”, но преди седмица премиерът Бойко Борисов и лидер на партията в телевизионно интервю повтори три пъти „не” срещу това да се развива ядрената енергетика. Премиерът дори каза, че ще даде нареждане така да гласуват от ГЕРБ.