Референдумът е безсмислен според Борисов
Референдумът е безсмислен според Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов смята, че референдумът относно развитието на ядрената енергетика у нас, който предстои да се проведе на 27 януари, е безсмислен. Той сподели това пред журналисти в Лимасол, предаде Агенция Фокус. Борисов участва в Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП), която се провежда в кипърския град. На форума се дискутират многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и подготовката на ЕНП за евроизборите през 2014 г.

По думите на премиера, ако отговорът на референдума е „да", нищо няма да се промени. „По простата причина, че ако Станишев е искал да подпише, отдавна е трябвало да го подпише, и да се е изграждала атомна централа в Белене", каза той. „Хората едвам събират пари, за да си платят заплатите и пенсиите в Европа, а точно сега - един на практика тяснопартиен проект, само БСП го иска. И то проект, който дори няма подписан договор. Защитават нещо, на което дори те не му знаят цената. Овчаров говори за 4 млрд. евро, Станишев днес говори за 6 милиарда евро. Милиардите евро те ги смятат така все едно са домати в „плод - зеленчук". От 2006 до 2009 г., ако е искал, да е подписал. На този референдум просто ще се изговорят отново лъжите, които са повтаряли толкова години, и нищо. Тази централа е почната 1986 г., сега е 2013 г. Ако е била важна, да е била изградена", каза Борисов.

По повод сравненията на Георги Първанов за Борисов и Де Гол и изказванията му, че ако отговорът на референдума е "да", то Борисов трябва да си подаде оставката, премиерът коментира: "Откакто Станишев го смачка на конгреса, въобще не съм го чул. Сравнението му е нелошо, но това е несериозно. Аз много исках да построя Белене, но когато видяхме какъв гьол е, какъв бардак, какви милиарди са похарчени, какви заеми са взели...". Премиерът нарече "Белене" провален проект и подчерта, че планът на правителството е да развива ядрената енергетика в Козлодуй.

„Казахме, че България ще изгражда седми реактор на „Козлодуй", там са ни ядрените мощности, а „Белене" е един провален проект. Ако е бил добър, то Станишев е щял да го подпише", допълни министър-председателят.

За АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на седми блок той каза, че текат предпроектни проучвания. "Имаме да удължим (срока на експлоатация) на 5 и 6 блок, за да работят още 15-20 години. През това време ще си изградим 7 реактор. Ние и сега произвеждаме повече електричество, отколкото ни е нужно", отбеляза Борисов.

Той изрази мнение, че когато икономиката и българите заработят така, както германците, тогава ще дойдат високите доходи. "Високите доходи не идват от дядо Коледа. Те идват от конкурентна среда и яка работа. Тези държави са добре; не случайно, държавите на север - като отидеш - и виждаш колко здраво работят", каза Борисов.

Министър-председателят посочи, че България е за пример как страна от бившия социалистически лагер, страна от югоизтока, може да спазва добра финансова бюджетна дисциплина. "Вече четвърта година сме под 2% дефицит, нисък външен дълг, което, ако се направи от всички държави, криза няма да има. Това са Маастрихстките критерии", каза Бойко Борисов.