Ученици от Хуманитарна гимназия помагат на възрастни хора
Ученици от Хуманитарна гимназия помагат на възрастни хора / снимка: Хуманитарна гимназия

Потребителите на Дневния център за стари хора във Велико Търново е институцията, с която се запознаха ученици от Хуманитарната гимназия. Съвместно с координаторите на Гражданско движение „ДНЕС" Мартин Карагеоргиев и Виолета Белчева, младежите и преподавателката им Валентина Камбурова осъществиха първата за годината среща с част от 34-те потребители на центъра.

„Работим индивидуално с всеки от възрастните хора, - споделя управителят  Мирослава Бонева, която по професия е социален работник. - Някои се нуждаят от медицинско обслужване и за тях се грижи медицинската сестра. Други се оставят в ръцете на професионалния рехабилитатор Николай Тончев", допълва Бонева. Часовете по трудотерапия са поверени  на Елица Кънева, а отскоро нейните функции е поел Теодор Тодоров.

Често се налага да се пишат писма до социални институции, потребителите обичат да усвояват дебрите на доскоро непознатото за тях интернет пространство. Това е територия, в която от полза ще бъдат гимназистите. Пенсионерът Христо Николов пък показа, че времето в центъра наистина се е използвало пълноценно в часовете по трудотерапия и се гордее с различните картини, пана и тематична украса, с която е освежен интериорът в помещенията. Той съветва какви материали да носят следващия път учениците при посещението си. Доволен е, че Община Велико Търново е предоставила павилион по време на Коледния базар, където е реализирана тяхната творческа продукция и със средствата ще бъдат купени някои консумативи.

Бай Христо е истински развълнуван, защото и той е възпитаник на най-старото в града училище. И без да чака покана, започва да си припомня за учителите, за неговата класна стая и е готов да дойде в школото веднага, щом се запролети. Иначе всеки ще събира подръчни материали като черупки от яйца, семена, стари електрически крушки, цветна хартия, пясък и каквото още си помислите, за да  бъдат изработени съвместно символи, подходящи за Свети Валентин и Трифон Зарезан. Най-впечатляваща е смелата идея за отбелязването на двата празника на територията на Дневния център. Обмислят се турнири по шахмат, бридж белот, реми, табла и други игри, които са по силите на възрастните хора.