Музeят в Търговище стана на 62 г.
Музeят в Търговище стана на 62 г. / DarikNews.bg, архив

Днес Регионалният исторически музей  в Търговище чества 62-рата годишнина от създаването си. Според директора на културната институция Магдалена Жечева, първото открито решение за създаване на градски музей в Търговище е от 11 януари 1951 г. Първата постоянна експозиция е открита през 1953 г. От тогава до 1960 година музейното дело се развива на доброволни начала. През януари 1960 г. тук са назначени семейство Мария и Димитър Овчарови и Окръжният исторически музей е обособен като самостоятелен институт.

Магдалена Жечева отбеляза, че през 2012 г. е отчетен ръст в приходите на музея. В първата половина на миналата година броят на посещенията се е увеличил с 30 процента. Повишеният интерес специалистите обясняват с възможността да се види Кралевското златно съкровище. То бе показано за първи път в историческия музей 33 години след откриването му. Първоначално трябваше да остане тук шест месеца, но в последствие бе сключен договор между директорите на Националния исторически музей Божидар Димитров и на Регионалния исторически музей в Търговище Магдалена Жечева, с което бе решено съкровището да остане в областния град до 2015 г.

Към момента в Регионалния исторически музей в Търговище работят 17 души, девет от които уредници. „Колегите са едни от последните носители на възрожденския дух. Въпреки трудните времена, те правят всичко възможно за събирането и опазването на историческото наследство на Търговищкия регион", каза Жечева.