БСП и ГЕРБ пак си размениха остри реплики за референдума
БСП и ГЕРБ пак си размениха остри реплики за референдума / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП и ГЕРБ отново влязоха в спор заради предстоящия референдум. Този път повод стана предложението на лидера на РЗС Яне Янев да се отмени референдумът, а президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд.

„Референдум ще има въпреки паниката на управляващите. 770 000 подписа на български граждани не могат да бъдат игнорирани от нито едно правителство, включително и от това на ГЕРБ. Ще има референдум и това вече ще бъде политически референдум, няма да бъде чисто експертен или технологичен референдум за атомната електроцентрала в Белене. Това ще бъде политически референдум за управлението на ГЕРБ", каза Румен Овчаров от левицата.

Димитър Лазаров от мнозинството посочи, че становището на политическа партия ГЕРБ е, че с така редактирания и зададен въпрос референдумът не е противоконституционен и основателно и правилно е насрочен за провеждане от президента на страната. „Трябва да се чуе гласът на хората, но те трябва да бъдат наясно, че така зададения съобразно конституцията въпрос всъщност се цели отговор на въпроса за Белене. Това е партийната заръка на БСП", допълни той.