Трусът в Егейско море не може да отключи сеизмични огнища в България
Трусът в Егейско море не може да отключи сеизмични огнища в България / снимка: БГНЕС, архив

Средностатистически годишно усещаните трусове у нас са около 50-60, заяви проф. д-р Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН в ефира на bTV.

По повод на опасенията, че трусът от 5,8 по Рихтер вчера в Егейско море би предизвикал нови сеизмични размествания, той заяви, че има определени разломни линии, където е възможно един трус да отключи други в съседство, но това няма как да стане на големи разстояние и на места, които не са по разломната линия. От вчера досега има над 60 вторични труса, като 30 са между 3.4 и 3.7 по Рихтер.

Милошев допълни, че вчера наистина е имало сеизмична активност и в Ниш, Сърбия. Минути след регистрирането на 5,8 по Рихтер в Егейско море имаше информация и за 4.1 по Рихтер в Сърбия.

Проф. Милошев обясни, че това е „бъг в системата". По думите му има грешка в автоматичната система в сръбския сеизмологичен институт. „Ние в БАН също имаме подобна автоматична система, но не я оставяме само тя да алармира и винаги имаме дежурен сеизмолог. Имало е трус, но много по-слаб от отчетеното. Затова близо 30 минути, след като се появи на сайта на европейския център, то беше изтрито. Вижда се, че само колегите от Сърбия са дали информация за него, никой друг не го е отчел", обясни специалистът.

По отношение на безопасността на регионите на Белене и Козлодуй, той беше категоричен, че няма опасност от сеизмична активност и зоните не са опасни.

Проф. Милошев обясни, че 21 станции в страната следят сеизмичната активност, а в момента се поставят още 8.