Пишат сметките за парно на око
Пишат сметките за парно на око / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няма да има извънредно засичане на индивидуалните топломери въпреки по-ниските цени на топлоенергията от 1 януари 2013 г. Предвижда се да бъдат засечени само общите топломери, а след края на отоплителния сезон да се подготвят изравнителните сметки, обясниха от „Топлофикация - София". Така сметките ще се определят на базата на първоначално зададения прогнозен дял за съответните потребители.

Например ако прогнозното потребление на топлоенергия за даден апартамент е 1% от общото за сградата, сметката ще продължи да се изчислява според този прогнозен дял и след влизането в сила на новите цени.

От Топлофикация коментираха, че вече са засекли общите топломери за декември, като в началото на следващия месец ще засекат и за януари.

Дори обаче даден потребител да не е ползвал парно до края на 2012 г., а да е решил да го включи от началото на тази година, той ще плаща за потребление на топлоенергия според прогнозния си дял.

Миналата година цената на топлоенергията отново беше променена по време на отоплителния сезон - от 1 април. Тогава изравнителните сметки на клиентите бяха готови през лятото.

В края на миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие окончателните цени за парното и природния газ за първото тримесечие на 2013 г.

Така цената на парното отопление в София се понижи със 7,18% до 83,31 лева за мегаватчас без ДДС. В Плевен топлото поевтиня с 11,14% до 64,35 лв., а в Бургас - с 10,99% до 57,93 лв. за мегаватчас без ДДС.