Живко Георгиев: Малшанс за референдума е, че провежда в изборна година
Живко Георгиев: Малшанс за референдума е, че провежда в изборна година / снимка: БГНЕС, aрхив

Референдумът ще бъде тест за демокрацията и гражданското съзнание у нас. Това смята политологът Татяна Буруджиева. В предаването „Кой говори" по Дарик тя и преподавателят по избирателни системи в Софийския университет Димитър Димитров заявиха позицията, че хората трябва да участват в допитването.

Според Буруджиева масово участие на хората в референдума би имало два позитива. Самото участие е единственият начин да покажем, че искаме и оттук нататък да имаме референдуми, смята тя. „Гражданите имаме три възможни инструмента, с които да влияем върху политиците - избори, да излезем на улицата, референдумът. Референдумът досега ни беше отказван. Ние като гражданско общество, като хора, като българи трябва да си извоюваме и това оръжие в нашите ръце", коментира тя.

Масовото гласуване би показало, че хората искат референдуми, а след това ще бъдат принудени политиците да започнат дебата как да се изчисти технологията за правене на референдум, обясни още Буруджиева.

Димитров също смята, че трябва да се участва в допитването независимо от това каква позиция се изразява, защото по думите му стоенето вкъщи произвежда статукво.

Според преподавателя по избирателни системи в СУ у нас не е възможно да се проведе референдум, който да произведе задължително решение по простата причина, че за валидността му е необходимо такова участие, каквото се е получило на последните парламентарни избори. Димитров обясни, че опитът показва, че всяка година сме с между 25 000 и 30 000 избиратели по-малко. Той отчете и, че на референдума се гледа като на „занимание от втори порядък" и е трудно да се направи кампания.

Според социолога Живко Георгиев бедата на референдума у нас при този му дебют в новата ни история, е, че „много лесно и бързо се превърна в игра между политически партии, надцакване, беше иззет от естествената му среда на механизъм за пряка демокрация и контрол върху политическия елит, привличане на хората към вземане на отговорни решения за страната и обществото в бъдеще". Георгиев определи като малшанс за допитването и факта, че се провежда в изборна година.

Целия разговор в предаването „Кой говори" можете да чуете в Radio.DarikNews.bg