Румен Петков иска позицията на Цачева и на кмета на Плевен за референдума
Румен Петков иска позицията на Цачева и на кмета на Плевен за референдума / снимка: Dariknews.bg

С изявлението си "три пъти "не" на АЕЦ "Белене", премиерът Бойко Борисов всъщност внесе една яснота за неспособността си да води трайна политика по стратегически за България въпроси. Това каза на среща с журналисти Румен Петков. Той припомни публикуваните от медиите "взаимно изключващи се негови твърдения за необходимостта от изграждането на Белене, за неспособността на България да се справи с енергийните проблеми, които я очакват в перспектива "без Белене".

За изключителното значение на изграждането на Белене от социално-икономическа гледна точка - заетост, натоварване на икономиката, ценообразуване на енергетиката, до вчерашното "три пъти "не" на Белене".

Според Петков позицията на Иван Костов и на така наречената Синя коалиция е разбираема. "Иван Костов е първият виновник за затварянето на I и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", каза депутатът и добави, че позицията на Меглена Кунева за Белене също е разбираема: "Тя има лична вина, чрез неспособността си да води преговори с Европейската комисия от гледна точка на защитата на българския национален интерес за финализирането на процесите по закриването на I и IV блок".

Според народния представител от Коалиция за България позицията на Борисов е изцяло в полза на БСП по две причини. Той изтъкна, че това без съмнение ще активизира гражданите, които имат усет за държавност и могат да осъзнаят своя личен и обществен интерес, като не става въпрос само за членовете и симпатизантите на БСП, но и за огромна част от разумното българското общество.

"Това категорично заявяване "не на Белене" е еманацията на унищожаването на плевенския регион и на Централна Северна България", заяви Петков и добави, че с това си изявление премиерът кара всички симпатизанти на ГЕРБ да гласуват против себе си.

За Румен Петков е много важна позицията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева: "Защото тя многократно е обявявала, включително и при преформулирането на въпроса за ядрената енергетика тя каза, че в личен план държи в него да бъде фиксирано Белене". Депутатът припомни, че по време на предизборни кампании за парламентарни и президентски избори, тя се е обявявала за изграждането на АЕЦ "Белене".

"Искам да знам и каква е позицията на нашия кмет проф. Стойков - в предизборната кампания. Той много категорично заяви, че е за изграждането на централата в Белене", каза Петков и допълни, че иска да знае и каква е позицията на местното ръководство.

"Ако тези хора имат малко морал, чувство за лично достойнство и ако са със съзнанието за какво са избрани от една определена общност, те трябва много категорично да се разграничат и противопоставят на тази позиция", категоричен е народният представител.