Борисов: Седми реактор на „Козлодуй” ще бъде изграден
Борисов: Седми реактор на „Козлодуй” ще бъде изграден / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няма рискове да не бъде удължен срокът на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, категоричен беше премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Уверението му идва ден, след като призова членовете на ГЕРБ да гласуват с „не” на референдума за ядрената енергетика.

„Седми реактор на „Козлодуй” ще бъде изграден, започнали сме процедура”, коментира още премиерът.

„Ние сме за седми реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ „Козлодуй”. Защото там е мястото, където цял свят знае, че има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, ядрени хранилища, изградена инфраструктура”, изтъкна Борисов.

„За да няма объркване, за този референдум категорично отговорът трябва да е „не” за тези, които симпатизират на ГЕРБ. Минахме дълъг път, опитахме да спасим този провален проект. Сергей Станишев от 2006 до 2009 г. не го е подписал. Умишлено не го е подписал”, добави Борисов.

„Това е поредният му път, когато иска да замаже на очите на своите симпатизанти. Това са грешно похарчени пари за този референдум. Станишев е държал химикалката да подпише договора е имал всички лостове. Това е видно и той не го е подписал. Той имаше наглостта да се оправдае, че не той подписвал за „Белене”, а шефът на НЕК, което по смисъла на закона е така. То и ние сега не подписваме, а НЕК, но се подписва това, което се взема като политическо решение. Ние сме за седми реактор на „Козлодуй”, който ще бъде изграден, по който работим, където няма сеизмичност, където десетилетия хората са свикнали с „Козлодуй” и приключваме драмата да търсим 20 и кусур милиарда лева за ядрена централа”, коментира още премиерът Борисов.

Премиерът Борисов не подмина и темата за протестите на работниците от ВМЗ-Сопот. Министър-председателят коментира, че няма приватизатор, който да поиска завода при условията, на които се надяват работниците. Според премиера в момента пазарът на военна продукция е ограничен.

„Аз им помагам всеки месец, миналият - с 1 милион. Но за да работят 3000 човека, трябва да има работа за всички, иначе това е социална помощ. Ако не намерят къде да продават продукцията си, държавата трябва постоянно да ги дотира”, коментира премиерът.