Радиоотбор на 11 години
Радиоотбор на 11 години / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Петя Бахарова, 19.01.2004, сп.ТЕМА

„Дарик” традиционно празнува рождения си ден, като кани за водещи популярни лица от политиката и обществения живот

11 години от присъствието си в родния ефир празнува на 21 януари, сряда, първото частно национално радио „Дарик”.

И през 2004 г. медията не изневери на стила си и ще отбележи рождената дата с алтернативна програма, в която участват популярни лица от политиката и обществения живот.

Точно в 7.30 ч. на 21 януари първите новини за деня на „Дарик” са оставени в ръцете на главния редактор на „Инфо радио” Ясен Бояджиев. В 8.30 шефът на „Монитор” Петьо Блъсков застава зад новинарския микрофон. Час по-късно емисията ще чете генералният директор на БТА Максим Минчев. 10.30 е запазеният час на главната редакторка на „24 часа” Венелина Гочева.

Обедният осведомителен бюлетин в 12 е предоставен на шефката на БНР Поля Станчева и на новинарския началник на БНТ Симеон Василев. Генералният директор на телевизията Кирил Гоцев ще участва с преки включвания от Москва, където ще се намира на 21 януари.

Останалите новини ще четат Юлий Москов, шеф на „Стандарт”, и Евгений Станчев - на „Дума”.

В 16.30 водещ на емисията е главният редактор на „ТЕМА” Валери Запрянов. Последен като новинар в 18 часа ще се изяви колегата му от „Труд” Тошо Тошев.

Министри, политици и шоумени пък ще имат свои авторски рубрики.

МВР шефът Георги Петканов например става за час водещ на предаването „Министре, защо?”, а спортният министър Васил Иванов-Лучано на „За сладкото и спорта”.

Като радиоводещи ще се разпишат и Николай Василев, Милко Ковачев, Мехмед Дикме, Боби Михайлов и Йордан Лечков.

Точно в 18.15 ч.а в ефира на „Дарик” певицата Белослава и майка й, актрисата Анета Сотирова, ще орисат павликенското бебе Анета, което зае второто място в класацията на сп. „9 месеца”.

На финала на тази програма шефът на „Дарик” Радосвет Радев връчва традиционния приз на радиото за „Политик на 2003 година”, който получава президентът Георги Първанов.

На рождения ден на медията ще стане известен и „Гласът на Дарик радио” за 2003 година.

„На всеки, който е работил в „Дарик” 5 години, дават златна значка - каза пред „ТЕМА” шефът на забавните програми в радиото и водещ на „Пропаганда” Мартин Карбовски. - За една златна значка работим”, бе шеговитият му коментар.

Стефан Кунчев чете първите новини за деня на „Дарик”. Смяната му продължава до 12 на обед. След него щафетата поема Михаил Дюзев, който подготвя емисиите до 18 часа. От 18 до 24 часа водеща на новините е Цветана Мишкова. Има още един новинар, неговото име е Людмил Кърджилов.

Пред микрофона е водещата на „Дарик кафе” Ива Капкова. Предаването върви всяка сутрин, без неделя, от 6 до 11 часа. Този популярен сутрешен блок на частното национално радио се свързва още с имената на Пролет Велкова, която е и негов продуцент, с Евгения Марчева, Марина Евгениева и Светослава Кузманова, която е съботна водеща на „Дарик кафе”.

Малка част от 14-те репортери на „Дарик” са в нюзрума. Останалите са по събития. Обстановката е леко напрегната, защото точно в този ден (13 януари) се провежда кризисното заседание на НС на СДС, на което лидерката на синята партия Надежда Михайлова оцеля на поста.

Продуцентът на развлекателните предавания на радиото и водещ на „Радиопирати”, „Нощна линия”, „Пропаганда”, „България следобед” Мартин Карбовски чете препечатки на интервютата на Лили Иванова и Слави Трифонов от „Всяка неделя”. Чака да започне всекидневната планьорка.

Точно в този час всеки ден започва основната планьорка на „Дарик”. На нея задължително присъстват продуцентите на новините и предаванията, както и репортерите. Тук се отчитат предаванията и новините от предишния ден, уточняват се темите за самия ден. Когато е в радиото, собственикът Радосвет Радев не пропуска обедната планьорка. В 18 часа има още една.

Това е и началният час на ежедневното икономическо предаване „Портфейл”. Продуцентката и една от водещите Мария Михайлова вече е пред микрофона.

Дежурният новинар Стефан Кунчев пръв взима думата на планьорката под зоркия поглед на продуцентката на новините и актуалните предавания Емилия Иванова („Денят” и „Седмицата”). Съобщава какво се е случило в държавата до този час.

Карбовски скастря водещия на „България следобед” Драгомир Симеонов, че в предаването предния ден е прекалил с рекламата на неизвестна наша певица. „Карам му се, защото е много добър”, казва в крачка Карбовски.

Програмният координатор на „Дарик” Жени Павлова и Емилия Иванова обясняват как да бъде осветлен от репортерите екшънът в синята партия.

Репортерката и водеща медийното предаване на „Дарик” „Щракни копчето” предлага тя да отрази какво става в БСП, докато ресорният репортер подготвя коментара си за процесите в СДС.

Водещата на „Денят” Веселина Петракева съобщава кои теми ще намерят място във всекидневното обзорно предаване на „Дарик”, което върви от 18.20 до 20 часа.

Програмният координатор Жени Павлова дава последни наставления след края на планьорката. Пътьом съобщава, че предаването „Гонг”, което върви всеки ден от 17 до 18 часа, се комутира от едноименното радио, където шеф е един от символите на „Дарик” Томислав Русев.