Диана Найденова: Имам силна интуиция!
Диана Найденова: Имам силна интуиция! / снимка: Sofia Photo Agency, архив

paralel44.com, 13.06,2011

Диана Найденова с „Опасно близо” грабна наградата за тв журналистика „Св. Влас” на официална церемония на яхтеното пристанище в курорта. Заедно със статуетката тя получи и чек за 10 000 лв.

„С тези пари смятам да осъществя една своя мечта - да пътувам до Африка и да подаря на Георги Калоянчев едно прекрасно лято”, заяви Найденова. Журналистката, която води и предаването „Челюсти” по Дарик, определи като любимо интервюто си с Калоянчев, а като най-трудни събеседници - хората на изкуството. Ето какво още каза в интервю за Дарик Диана Найденова:


Имам силна интуиция. Спомням си Цветана Манева, няколко пъти беше ме търсил режисьорът, с когото тя работи, в радиото и все не успявахме да се видим. Тогава продуцентите в bTV ми казаха - имаше драми в сферата на театъра, когато се коментираше реформата, намаляване броя на театрите в страната, и тогава продуцентите ми казаха, че тя ме търси, защото иска да участва в „Опасно близо”. В крайна сметка уговаряме среща да дойде в радиото и сутринта, пътувайки към Дарик, сякаш нещо ме удари по главата и си казах, че Цветана ще ме покани да играя в театъра. Аз мечтая за това от дете. Тя сяда и казва: „сега ще ти кажа нещо, което вероятно не очакваш”. Аз я прекъснах и казах: „искаш да играя с теб в театъра”. Тя беше учудена как съм разбрала, а аз й отговорих, че съм го усетила. Когато идвах насам, имах усещането. Мартин Карбовски беше човекът, който според мен също заслужаваше тази награда. Аз съжалявам, че не му благодарих, защото когато работех в Дарик-Хасково, той ме откри и ме доведе в София. Мислех, че ще сме или аз или той. Наистина живея заради тази работа. Спомням си на десетата годишнина на bTV, точно бях започнала работа при тях, аз си тръгнах от купона, за да гледам новини.

Кое ти е било най-трудното интервю досега?

На мен интервютата с политиците не са ми никак трудни. Никога не си пиша въпроси, не се подготвям, защото аз се събуждам със сутрешните блокове, чета. Трудно ми е, когато интервюирам хора на културата, защото те са в толкова дълбоки светове и когато искаш да навлезеш по-навътре, по-интимно да говориш с тях, тогава се вълнувам много. Това са трудните ми интервюта. Например, сега много искам да си говоря с Мариус Куркински. Аз го обожавам и се притеснявам ужасно от това какво ще се получи.

По тази причина ли каза, че любимото ти интервю е това с актьора Георги Калоянчев.

Да, този човек прие да разговаряме. Аз отидох в дома му. От кухнята до хола, където правихме интервюто, подкрепян от двамата си синове, пропътува това разстояние за 7-8 минути. Той просто пълзеше. Въпреки всичко, той имаше толкова дух и продължава да има. Чуваме се често след това интервю. Буди изключителна възхита у мен. Този човек е вселена и го харесвам ужасно много, и наистина това е любимото ми интервю. Искам обезателно да направя нещо за Калоянчев. Не знам какво. Ще разговарям със съпругата му, защото той е трудноподвижен. Искам да му подаря ваканция някъде, защото той сега се наслаждаваме само на звука в градината си в Банкя, не може да се движи. Знам, че не мога да помогна на всички, но ми се иска да направя щастливо поне едно дете. Имам приятели, които се занимават с такава дейност, ще се обърна към тях и искам да ми посочат дете, което се нуждае от помощ. И искам да пътувам.