Наши учени по следите на прародината на българите
Наши учени по следите на прародината на българите / netinfo
Северен Пакистан се смята за прародина на българите, установиха изследователи
60109
Северен Пакистан се смята за прародина на българите, установиха изследователи
  • Северен Пакистан се смята за прародина на българите, установиха изследователи

Според антрополози и генетици, работили по проекта „Българите - Прародина", корените на българите не са славянски, както се е смятало доскоро. Според нови изследвания, в българския народ са съчетани около 40% тракийски гени, 40% памирски и едва около 12% от гените на славянски народи.

Доказателства, според един от изследователите доцент Александър Илиев, са прилики между културни и генетични особености между българите и пакистанските калаши, запазили се повече от 2000 години.

„При калашите на първо място са части от носиите. Те са много подобни на определен тип носии в България. Освен това те имат всички неравноделни размери, известни от българската музика. Следващото нещо е техният антропологичен тип, който е много сходен на нашия антропологичен тип. Следващото нещо е 7-лъчната розета, която я има в Плиска. Постройката, конструкцията, архитектурата на техния дом, чардака, основата, камъни. Това нещо е на 6000 км от България", допълни Илиев.

Наши учени по следите на прародината на българите
netinfo

Според доцент Илиев някои нови изследвания в областта на генетиката и антропологията биха могли да обърнат досегашни исторически представи за това кои са българите и откъде са дошли. „Около 40% от съвременните българи са наследници на траки и палеолитно население на място. От централно-азиатско произход са около 40% и около 12% в най-добрия случай са от славянски произход, останалите са вече идващи от ляво или от дясно".

Учените обясниха още, че общностите, в които са живеели предците ни, са били затворени, много сплотени, което при калашите се е запазило и до днес.

Наши учени по следите на прародината на българите
netinfo