Уникална изложба показва художникът и философът Владимир Димитров- Майстора
Уникална изложба показва художникът и философът Владимир Димитров- Майстора / Иво Кирилов, Дарик радио

257 картини на големият български художник "Владимир Димитров- Майстора" бяха подредени в изложбата "Майстора, Цветето и Вселената", която бе открита в Кюстендил. Тя е съвместна между художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора" и Националния музей на българското изкуство. На откриването присъстваха кметът на Кюстендил Петър Паунов,зам.- кметовете Виктор Янев и Надя Каратова, зам.-директорът на НМБ Иван Милев, художникът Свилен Блажев, ученици и граждани.

"Откриваме една грандиозна по своя мащаб и уникална по своето съдържание изложба от творби на патриарха на българското изобразително изкуство Владимир Димитров- Майстора. Това е събитие от национално значение. Искам да благодаря на кмета Паунов, който помогна за осъществяването му. То е част от голямата инициатива "Кюстендил- Европейска столица на културата 2019 г. Изложбата е и апогея на проявите по случай 130 години от рождението на Майстора", заяви директорът на галерията Михаил Калдъръмов.

"С тази изложба искаме да покажем и друга страна от творчеството на Майстора. В нея освен художникът, може да се види и философът Владимир Димитров- Майстора. Избрали сме някои от неговите изказвания, които може да прочетете по време на разглеждането на картините. Тук има картини от 10 галерии от страната", каза при откриването Анелия Николаева от Националния музей на българското изкуство.

През лятото тази изложба бе представена и в София, като тя бе посетена от 25 000 души. В Кюстендил "Майстора, Цветето и Вселената" ще остане до 1- ви март.