20 години затвор за убиеца на Лилян Александров
20 години затвор за убиеца на Лилян Александров / Дарик Габрово, архив
20 години затвор за убиеца на Лилян Александров
59891
20 години затвор за убиеца на Лилян Александров
20 години затвор за убиеца на Лилян Александров
  • 20 години затвор за убиеца на Лилян Александров
  • 20 години затвор за убиеца на Лилян Александров

20 години лишаване от свобода за убиеца на треньора по спортна акробатика и батут Лилян Александров постанови Габровски окръжен съд. Магистратите признаха друг спортен деятел -  46 годишния Милен Иванов  за виновен в това, че на 21 март 2011 г., в 19,50 часа, пред жилището на треньора го умъртвил умишлено, застрелвайки го с пет куршума. Съдебният състав оправда подсъдимия по предявеното обвинение, че е извършил престъплението със средство, опасно за мнозина.

Магистратите постановиха още обвиняемият да заплати обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на извършеното престъпление по 150 000 лв., заедно с лихвата, на съпругата на Лилян Александров и двамата му сина.

Присъдата е подписана с особено мнение от съдебния заседател Бонка Тихова, която е преценила, че доказателствата не са достатъчни и ще изложи своите мотиви впоследствие.

Решаващи за магистратите са се оказали записаните разговори със специални разузнавателни средства между членове на семейството на подсъдимия, както и свидетелските показания, при които обвиняемият е разпознат. Мотивите за престъплението са свързани с вероятността спортният клуб на подсъдимия да бъде изключен от Федерацията и неудовлетвореността от предоставяните възможности за изява на сина му, който също е спортист.

Според председателя на съдебния състав Благовеста Костова при определяне на присъдата е даден превес на смекчаващи вината обстоятелства и затова не е постановено лишаване от свобода до живот, каквото е било искането на прокуратурата. Магистратите подчертаха, че подсъдимият е лишил две деца от техния баща, но и самият той има деца, които имат нужда от баща.

Окръжният прокурор Милчо Генжов определи присъдата като обективна. „Удовлетворен съм в професионален план, че съм успял да убедя по-голямата част от съдебния състав в това, че Милен Иванов е извършителя. Отстоявам позицията си за социалната опасност, която представлява той като извършител, която е показал при разстрела и при подготовката за него.  Мисля да отстоявам мнението си за доживотна присъда, което съм изразил в пледоарията си, с един протест пред следващата инстанция", каза още прокурор Генжов.

Съпругата на Лилян Анна Александрова нарече решението на съда, акт на справедливост. „Такова престъпление не бива да остава ненаказано. Никой няма да ни върне Лилян, но за нашия малък град е от особена важност  да се знае, че справедливост съществува. Съжалявам за мъката, която по този начин се стоварва върху семейството на подсъдимия, но все пак трябва да има някакъв акт на възмездие", коментира Александрова.

Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново.

 В първия звуков файл - съпругата на Лилян Александров, Анна

  Във втория звуков файл - прокурор Генжов