Зелените изгориха подписите за регистрация в кампанията за референдума
Зелените изгориха подписите за регистрация в кампанията за референдума / снимка: БГНЕС, aрхив

Зелените изгориха събраните от тях подписи за регистрация за референдума за „Белене" пред Централната избирателна комисия. Причина за това стана отказът на комисията да регистрира инициативния им комитет за участие в разяснителната кампания. Комисията е обявила за невалидни част от подписите, необходими за регистрацията. Зелените събрали отново нужните подписи, но те не били приети от ЦИК. Законът не предвижда какво трябва да се случи с тези лични данни, поради това решихме да ги унищожим, обясни Борислав Сандов, зам.-председател на движението. Според него отказът за регистрация е опит да се запази статуквото на властта и да се забрани съществуването на комитет, който ще извади факти срещу „Белене".

Зелените няма да се откажат от кампанията срещу ядрения проект въпреки отказа за регистрация и ще работят с комитетите на Синята коалиция и на Единната народна партия, които също ще убеждават хората да гласуват против „Белене", стана ясно от думите на Борислав Сандов. „Палим тези лични данни, тъй като те не желаят да ги вземат и по този начин да регистрират нашия инициативен комитет за участие. Внесохме нужните 7000 подписа. Казаха ни, че част от тях били невалидни, след което заличиха регистрацията на нашия проект. Имаме събрани допълнителни подписи, не знаем какво да ги правим. По закона за личните данни ние нямаме право да ги съхраняваме, трябва явно да ги унищожим. Опитахме да поканим ЦИК да ги вземе, сама да ги унищожи, не се отзоваха", каза той.

Според Сандов причините да не бъде регистриран инициативния им комитет е забраняване на комитета на „Зелените" да участва в кампанията. „И именно заради този фарс, заради това, че някой се опитва да наложи на българските граждани една теза и не разрешава на алтернативната позиция да се регистрира, единствената реакция на хората, които трябва да са срещу това статукво, срещу тази власт, която е окупирала всички институции, тези граждани трябва да заявят своето „не" на цялата система", коментира той.

От партията на „Зелените" в Европарламента ще подкрепят кампанията на екозащитниците у нас.