НДСВ и ЗНС: Гласувайте на референдума с „Да”
НДСВ и ЗНС: Гласувайте на референдума с „Да” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Партийният съвет на НДСВ и Постоянното присъствие на ЗНС след отделни заседания и следващ общ дебат решиха да излязат с обща политическа позиция за референдума. Те призовават своите членове, симпатизанти и гражданите да се включат в първото допитване в най-новата история на България и да гласуват за развитие на ядрената енергетика. Ето какво се казва в позицията на двете партии:

Въпросът на референдума „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа” има един отговор за нас - „Да”. Ние, двете партии - НДСВ и ЗНС, призоваваме гражданите и нашите членове и симпатизанти да упражнят правото си на пряко участие в управлението и да участват в референдума, като гласуват с „Да”.

НДСВ и ЗНС сме последователни в разбирането си, че България трябва да се развива като модерна, динамична и значима държава в региона и в европейски мащаб. Степента на развитие на енергетиката, включително на ядрената енергетика на една държава, е признак за модерност, за сигурност, за напредък и за инвестиционна привлекателност.
НДСВ и ЗНС подкрепят развитието на ядрената енергетика, за да не затворим вратите на неруските инвеститори и за да може един ден да бъде потърсена сметка на тези, които изгониха западните инвеститори от най-големия инвестиционен проект на България и които затвориха без обществен дебат и истински аргументи проекта за АЕЦ „Белене”.

Единната позиция на двете партии е  в резултат от изпълнение на споразумението на НДСВ и ЗНС за общи действия, подписано през септември т.г. в Плевен.