Добрев би подкрепил гъвкавост за забраната за пушене
Добрев би подкрепил гъвкавост за забраната за пушене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев би подкрепил въвеждането на гъвкавост за пушенето в заведенията, като след определен час и при определени условия то бъде разрешено. Това заяви самият Добрев във връзка с обсъжданата частична отмяна на тоталната забрана на пушенето на закрито. Той посочи, че днес ще се срещне с представители на хотелиерите и ресторантьорите, за да чуе техните искания, но крайното решение трябва да бъде взето след дебат Народното събрание.

Гъвкавост, а не отмяна на пълната забрана за пушене на закрито, би било решение за бизнеса, обясни министър Делян Добрев. Той посочи, че според информация от хотелиерите и ресторантьорите, те чувстват спад в оборотите заради забраната. Министърът каза, че много от тях са се адаптирали, изнасяйки отоплителни уреди край заведенията.

Добрев посочи несъгласието си с тезата, че преминаването към гъвкавост с евентуално връщане на помещенията за пушене е подигравка с бизнеса. „Не съм съгласен, защото те предварително знаеха какъв е периодът, в който ще могат да работят в такъв режим. Не съм и казал в момента, че трябва да бъдат обособявани отново зали и да се връща старият режим. Не давам решение, просто казвам, че е хубаво да се мисли за определена гъвкавост, може би по-скоро свързана с час, след който когато няма малки деца, няма хора, на които [пушенето] пречи да се хранят, евентуално някакъв такъв подход", каза той.