Връщат зоните за пушене в заведенията?
Връщат зоните за пушене в заведенията? / sxc.hu
Връщат зоните за пушене в заведенията?
59452
Връщат зоните за пушене в заведенията?
  • Връщат зоните за пушене в заведенията?

Следващата седмица в Комисията по здравеопазване ще се разглеждат промени в Закона за здравето, които да либерализират режима на пушене на закрито. Това съобщи в Пловдив председателят на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Тя уточни, че промените няма да разрешават пушенето след 22 часа в заведенията, по-скоро се предвижда връщане на старата разпоредба за зонирането на пушачи и непушачи.

Няма конкретни бизнес аргументи, които да посочат, че за трите месеца на действие на новия закон са се събрали достатъчно данни за сериозна стагнация в сектора на ресторантьорите, подчерта Дариткова. По думите й, когато се сравняват аргументите бизнес и здраве, вторият винаги трябва да е по-важен и силен. /чуйте от прикачения звуков файл/

Бюджетът на Здравната каса за следващата година е с около 76 милиона лева повече и това ще позволи по-спокойно да се реализират всички медицински дейности. Така Дариткова коментира заплахите на лекарите, че няма да подпишат националния рамков договор.

По 7 милиона лева повече има за първична извънболнична помощ и за направления, както и 120 милиона лева отгоре за болнична помощ. Това е достатъчен бюджет в рамките на финансовите възможности на държавата, обясни Дариткова. Като лекар тя изрази надежда колегите й да проявят разум и да подпишат рамковия договор в сектора.

Дариткова бе гост на промоцията на дипломантите от Медицинския факултет на Медицински университет - Пловдив.