• Размер на шрифта:

Депутатите приеха Бюджет 2013

6 декември 2012 15:09 / обновена на 7 декември 2012 | Автор: Марта Младенова

Депутатите приеха Бюджет 2013
© снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова  
Още по темата
Тема в развитие:

На фона на протестите на майките пред парламента, депутатите замразиха месечните помощи за дете на 35 лева. Това стана при гласуването на второ четене на републиканския бюджет за догодина. След като вчера Народното събрание остави обезщетението за втората година от майчинството под прага на бедността, днес депутатите оставиха и помощите за дете на старото им равнище, но пък гласуваха данъчно облекчение за собствениците на електромобили.

От опозицията поискаха помощите за дете да се увеличат с 15 лева месечно - т.е. да станат 50 лева. Според Мая Манолова от Коалиция за България средствата необходими, за да се увеличат тези помощи, са пренебрежимо малко на фона на разходите, които се правят и на гласуваните бюджети на силовите министерства.

В същото време, макар и един от аргументите на управляващите да въведат данък „лихва" да е да обложат парите на богатите, чрез бюджета депутатите осигуриха данъчно облекчение на собствениците на електромобили, които засега са достъпни единствено за хора с добро материално състояние. За сметка на това обаче не се намериха и 10 млн. лева повече за малките регионални болници. „Предложени са и са защитени от вас единствено и само текстове, които са свързани с икономически интереси", обърна се Манолова към депутатите от управляващото мнозинство.

Според зам. финансовия министър Владислав Горанов - волята на парламента за подкрепа на майките е станала ясна още вчера. Затова пък бюджетът е реалистичен, изпълним и има предпоставки за растеж.

„Той е настроен така, че да стимулира доходите. Има предпоставки, понеже харчи повече отколкото изземва, да стимулира потреблението като един от елементите на растежа, така че пак казвам има предпоставки, заложени в бюджета за стимулиране на растежа следващата година", каза заместникът на Симеон Дянков.

В последния бюджет на кабинета „Борисов" е заложен 1 млрд. лева дефицит или 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт. Икономическият растеж трябва да е 1,2 на сто, а инфлацията - 3,4 процента.Етикети: бюджет 2013, Владислав Горанов, приемане бюджет 2013

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#8

аз - 07.12.2012 г. 11:28:21

а, защо да не се вземат стредства от силовите министерства? Само си помислете колко безхаберници си играят на войници и колко неграмотници си играят на "Рамбо" .
До № 7
Ами ще "висиш "по кръстовищата за 500-600 лв. Щом лекарите спасяват човешки животи за 700лв, инженерите работят за 500лв., учителите ограмотяват бъдещето на държавата за 600лв. ти за какъв се мислиш -за гении ли или чифтовете са ти повече?

#7

криза - 07.12.2012 г. 10:33:32

Трябва да се определи веднъж завинаги (ако се налага с референдум) колко процента от парите на държавата да се изразходват за социални помощи, детски надбавки и пенсии. Не може всеки да иска повече. За да се увеличат парите на някои, трабва да се намалят парите на другите. Мая Манолова като иска намаление на парите за силовите министерства, тя ли ще виси по кръстовищата за 600-800лв на месец. Или ще се сети за военните едва когато има терористичен акт или заплаха от джихат.
И аз искам 5000 лева заплата.....сега и веднага, но няма държава в която да ми ги дадат без да си ги изработя.

#6

Мимоза - 07.12.2012 г. 09:41:23

Бюджет, който не може да съхрани нацията, а я унищожава, не може да бъде възможно най-добрия бюджет. Жалко за управляващите, не се знае кога и те ще паднат на най-ниското стъпало! Може да е още утре! Тогава ще съжалят за всички погрешно взети решени за съдбата на бедния български народ, подложен на непрекъснати подигравки и натиск. Просто не е истина!!? Както се казва: Живей в благополучие, бедни мой народе! Носи си хомота, мълчи и колкото по те натискат надолу, толкова повече пляскай с ръце и се прегръщай!!!

#5

Асфалт Паша - 06.12.2012 г. 21:32:41

"Това е възможно най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме. Ще има повече пари за образование, за здравеопазване, много пари за култура, археология – традиционно за това, за което винаги сме давали – за инфраструктура, и за всичко останало."
На въпрос дали този бюджет ще позволи намаляване на безработицата и откриването на нови работни места, след като е инвестиционно насочен, министър-председателят заяви, че това е единственият шанс за създаване на нови работни места, макар че в Европа рецесията расте и засяга една по една държавите. От вчера и Финландия е на минус, посочи той. По принцип, когато Германия започва да слиза надолу – с много държави, които са свързани с нея и с нейната икономика, се случва същото. Затова правим и такъв консервативен бюджет, защото искаме да си пазим финансовата стабилност. На България никой никога няма да й помогне. На Гърция, Испания и Португалия има кой да им помага. На нас никой няма да ни протегне ръка, ако сами не си свършим работата. Освен това, правителство още в началото даде 1 млрд. лв. за пенсии при най-голямата криза и дефицит в бюджета. Иска ми се още да има, но съм сигурен, че ако продължим със същата дисциплина, следващата година страната ни ще стане много по-добро място за живеене.
На въпрос - дали ще зарадва пенсионерите за Коледа, Борисов отговори „Ако има пари – с удоволствие, но ако няма пари, няма да изложим на риск фиска”.

#4

456 - 06.12.2012 г. 21:12:17

И коя раждаемост да насърчим и кои помощи за майки да се увеличат ... на ромите ?

#3

18 - 06.12.2012 г. 17:56:12

Още веднаж,честит Никулден на всички българи!Св.Никола Чудотворец да пази народа ни и страната!"Най-добрият бюджет",ще е като най-добрите бюджети тип "ВдянкОфф" от предишните години.Или всъщност въпросът е,доколко ще е преосолена пицата.Това,че ще е бъкана с боб,леща и праз лук,е безспорно.Бюджетът ще е добър,за едните му "наши"икономически субекти,които по правило и винаги печелят търговете и обществените поръчки.Ако че офертите им на практика са най-скъпите за данъкоплатците.Бюджет 2013,ще е добър откъм държавни харчове за цялата безбройна армия от хора,които се трудят неуморно на държавната хранилка.Бюджетът е гласуван под мотото:"Предизборен Бюджет"2013.Ще има изненади от чувала на ВдянкОфф,покрай Изборите.Концепцията ще бъде:ах,не сме го планирали,но поради огромният ни потенциал,мъдрост,тежка икономическо-финансова мисъл,успяхме да заделим пари за пенсионерите,военните,полицаите,учителите и майките.И то само един месец преди Изборите.Простичко е,но ще им сработи,вервайте ми!

#2

аматьор - 06.12.2012 г. 17:37:13

Да ни е честит ЛШБ 2013 (Лапни Шаран Бюджет 2013). Честит празник!

#1

В-52 - 06.12.2012 г. 17:01:26

"Има боза, заложена в главата ми, още при раждането МИ" добави още заместникът на Ония.

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още