Майки се събраха на символичен протест пред парламента
Майки се събраха на символичен протест пред парламента / Sofia Photo Agency, архив
Майки се събраха на символичен протест пред парламента
59414
Майки се събраха на символичен протест пред парламента
  • Майки се събраха на символичен протест пред парламента

Майки с малки деца се събраха на символичен протест пред Народното събрание, за да изразят отново несъгласието си с окончателно приетото замразяване на обезщетението за отглеждане на малко дете и размера на детските надбавки през следващата година.

Още в началото на бюджетната процедура за 2013-та година инициативният комитет на майките внесе предложения за вдигане на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки и премахване на подоходния критерий за получаването им.

На въпрос на Дарик какво е щяло да се промени, ако майчинството бе увеличено със 70 лева, Анна Тодорова заяви:  „Във всеки случай ще дадат възможност на майките да отглеждат малко по-достойно своите деца, защото тези пари не са само за детето. Тези пари са и за майката, и за детето. Ако децата са две, как да се справя тази майка с тези пари, които са под прага на бедността. С какви пари по-напред да си отглежда детето. Може да са малко повече, но дават възможност на много хора да живеят по-лесно. Тези приказки, че 30 милиона, които са дадени за детските градини са активна мярка, ще им кажа: не са активна, активна може да са за Столичната община, но тези 30 милиона стигат едва за 2000 места в София-град. За София-град недостигът е 15 000 места за деца. Какво правят децата в България – те какво да правят?!”

Друга протестираща майка – Кристина Милтенова, добави, че преди години 240 лева са били достатъчни за времето тогава: „но сега е вдигнат и токът, вдигнат е и хлябът, вдигнати са цените на абсолютно всичко, така че би трябвало да се вдигне и майчинството. Да, наистина тези пари доникъде няма да стигнат, но ние имаме нормални искания, които са абсолютно постижими”.