Какво са си казали Борисов и Обама?
Какво са си казали Борисов и Обама? / снимки: Министерски съвет, Reuters

За какво точно са си говорили Борисов и Обама по време на срещата им в Белия дом? Джон Ситилидес, съветник на Държавния департамент по въпросите на американската дипломация в Европа, прави следните предположения:

След посещението на българския премиер Борисов в Белия дом стана ясно, че американският президент Обама няма никакви критични забележки към България. Означава ли това, че отношенията между двете страни са идеални? „Съединените щати нямат идеални отношения с нито един от своите съюзници - където и да било по света. Съществуват единствено общи интереси, както и сфери на различия", гласи лаконичният отговор на Джон Ситилидес.

За да няма недоразумения

Какво, според него, са си казали Борисов и Обама по време на срещата им в Белия дом? „Централна тема на разговорите са били някои от стратегическите въпроси, които представляват интерес за САЩ и България", казва Ситилидес и допълва: „На първо място нека да припомня, че България показа ясно готовността си да приеме американската система за противоракетна отбрана. Окончателното решение обаче беше в полза на Турция, така че за Обама е било важно да увери Борисов, че решението в полза на Турция в никакъв случай не бива да се тълкува като намек, че нещо куца в отношенията между България и САЩ. Това решение беше продиктувано от ред други фактори - логистични и геополитически. Затова смятам, че по време на разговорите в Овалния кабинет Обама е отправил ясното и искрено послание към България, че решения като това за ПРО не се дължат на проблеми между двете страни", посочва Ситилидес.

Какво са си казали Борисов и Обама
netinfo

В разговорите със сигурност е станало дума и за Сирия, убеден е американският експерт: „Сирия е в състояние на пълен хаос и е разположена сравнително близо до България. Наскоро се заговори, че не е изключена възможността режимът на Асад да прибегне до използването на химически оръжия. Едва ли някой ще се изненада, ако кажа, че вероятно вече се обмисля изпращането на сили за бързо реагиране, които да се намесят, ако действително бъдат използвани химически оръжия. Като имам предвид тесните военни връзки между България и САЩ, включително техните съвместни военни учения, смея да твърдя, че тези въпроси на регионалната сигурност са били на преден план в разговорите между Борисов и Обама", казва американският експерт.

Вечната тема

Третата важна тема в разговорите между двамата държавници засяга по-широкия въпрос за руското влияние в България, посочва Ситилидес. „Най-пресният пример за наличието на такова влияние е решението на България да се включи в руския проект за изграждането на газопровода "Южен поток". Ето защо за Съединените щати е много важно да поддържат възможно най-добри отношения с България, които да служат като противовес на руското влияние", заключава американският експерт.