Хампарцумян: Въпреки добрия кредитен рейтинг, непредсказуемостта на средата е проблем
Хампарцумян: Въпреки добрия кредитен рейтинг, непредсказуемостта на средата е проблем / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Въпреки добрия кредитен рейтинг на страната ни, непредсказуемостта на средата остава основен проблем, заяви банкерът Левон Хампарцумян по време на седмата среща на бизнеса с правителството. Той даде пример с инвестираните над 2 млрд. лева във възобновяемите енергийни източници, за които обаче средата се промени коренно след въвеждането на такса за достъп до мрежата.

„Предсказуемостта на средата във ВЕИ-тата. Дали сме титани, джуджета, злодеи, конспиратори, няма никакво значение. Няколко банки в България, анализирайки позицията на правителството, намеренията на инвеститорите, сложиха 2 млрд. лв. И всъщност това беше благодарение на регулативна среда, която правеше България най-доброто място за такива инвестиции в света. На какво отгоре, това е друг въпрос, но беше така. Изсипаха се един кош пари, подкрепихме го, след това стана това, което стана: олеле, мамо, къде отидохме, зелената енергия, гражданите... И, разбира се, в предизборна година много по-лесно е да пищисаш стотина инвеститори, отколкото всички избиратели", коментира Хампарцумян.

Той бе категоричен, че предсказуемостта на средата я няма. Хампарцумян попита как ще се прави оттук нататък проектно финансиране, защото теоретично рискът на държавата е най-добрият риск, когато се смята. „С такива действия, независимо че рейтингът ни се качва, за мен това е добре, защото банката има суверенен рейтинг, но тези неща ще започнат да се поставят под въпрос от тактическа гледна точка. Ще си кажем: да, имаме държавната гаранция, имаме държавните намерения, ама утре може да дойде друг и да каже „объркахме се", каза още банкерът.