Кметът: Казусът „Бедечка” е предрешен отдавна
Кметът: Казусът „Бедечка” е предрешен отдавна / DarikNews.bg, архив

Група ентусиасти от Стара Загора ще чистят протестно парк „Бедечка" в града. Акцията е срещу готвеното застрояване на две трети от стотиците декари зелена площ.
Участниците в почистването искат паркът да бъде запазен, а за собствениците на имоти в него, да се потърси друго решение. Наскоро млади български учени от западни университети поискаха запазване на парка с онлайн петиция.

Подробният устройствен план, който позволява застрояване на парка, е в сила от 2 ноември, но казусът „Бедечка" е от 2003 година. Тогавашният Общински съвет е взел решение да започне възстановяването на имотите на собствениците, а територията е извадена от тази на парка. Решението да има план за застрояване е отпреди пет години и е разработен при предишното управление, припомни кметът Живко Тодоров.

„Това е процес, който е продължил десет години и през цялото това време никой не е предприел мерки той да бъде спрян. Става дума за частни терени, които общината няма вариант да отчужди, защото те имат много висока цена. Това би означавало да отделим целия общински бюджет.Не е възможно да се извърши и замяна, тъй като според закона това е възможно само между държава и община. Смятам, че казусът „Бедечка" е бил предрешен отдавна".

Информацията за протестното чистене на Бедечка се разпространява в социалната мрежа. Участниците в акцията припомнят, че реституционните претенции към парка се основават на факта, че някога на това място имало доматени градини. Затова и дни след доматения протест пред НС те предлагат старозагорският да премине под надслов "С техните домати - по техните глави!".

Протестното чистене на парк „Бедечка" е в събота от 9.30 часа.

Парк „Бедечка" се намира в североизточната част на Стара Загора. Имотите са разположени в южната част на парка с приблизителна площ около 388 дка в строителните граници на града. Единственият обект в квартала, който има статут на недвижим културен паметник, е „Старият чинар", на възраст около 500 години. Той е обявен за природна забележителност.