Тотю Младенов обеща 10%скок на заплатите на работниците в домове
Тотю Младенов обеща 10%скок на заплатите на работниците в домове / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
Тотю Младенов откри ремонтирания Дом за стари хора в Стара Загора
59184
Тотю Младенов откри ремонтирания Дом за стари хора в Стара Загора
  • Тотю Младенов откри ремонтирания Дом за стари хора в Стара Загора

Служителите, които работят в домовете с делегирана от държавата дейност, ще получат 10-процентно увеличение на заплатите от началото на следващата година. Това обеща в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

В държавния бюджет е записано, че от 1 януари 2013 г. издръжката и заплатите на работниците в домовете ще се повиши с 10%, поясни социалният министър. „За тази година парите за делегирана от държавата дейност бяха 160 млн. лв., а с увеличението през следващата година те ще нараснат с 16 млн. лева. В 10-процентното увеличение влиза и издръжката и заплатите на социалните работници. Директорите на домовете ще преценят как да ги разпределят”, заяви министърът.

Младенов коментира и въпроса за коледните надбавки на пенсионерите, но не се ангажира за точния им размер. До два-три дни се очаква финансовият министър Симеон Дянков да направи сметките за месец ноември. Социалният министър припомни, че ако приходите за месец ноември бележат същия добър ръст, както предходните два-три месеца, ще има определена сума за възрастните хора, която министерството, синдикатите и Националния осигурителен институт ще разпределят преди Коледа.

На Старозагорските минерални бани министър Тотю Младенов откри ремонтирания с пари по програма „Красива България” Дом за стари хора. Програмата е отворена за проекти до 28 януари с бюджет близо 6,5 млн. лева. За последните три години по програмата в цялата страна са ремонтирани над 81 обекта за 17 млн. лева.

Новини от Стара Загора