Взривиха активист на управляващата партия в Сирия, 15 цивилни бяха убити в Алепо
Взривиха активист на управляващата партия в Сирия, 15 цивилни бяха убити в Алепо / снимка: Reuters

Сирийски бунтовници взривиха дома на Хусейн Рифаи, високопоставен функционер на управляващата партия, предаде Ройтерс, като се позова на Центъра за наблюдение на човешките права в Сирия.

Заедно с Рифаи в дома му в квартал Дараа на столицата Дамаск загинали трима от охранителите му. Сирийската официална агенция САНА съобщи за атентата в Дараа, но не спомена за загинали, посочва Ройтерс.

В същия квартал през март миналата година започнаха първите протести срещу режима на Башар ал Асад.

Според Ройтерс атентатът срещу Хусейн Рифаи носи почерка на ислямистки групировки, които са сред най-активните участници в съпротивата срещу режима.

Най-малко 15 цивилни, сред които пет деца и две жени, бяха убити при въздушен удар в сирийския град Алепо, предаде Франс прес, като се позова на опозиционна група. Над 20 други бяха ранени, някои от които тежко, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Изтребител бомбардировач от сирийските военновъздушни сили хвърлил две бомби в квартал Ал Ансари в западната част на Алепо. На видеоматериал се виждат много големи материални щети.

Сирийските власти затвориха пътя към международното летище на Дамаск заради насилието в предградията на столицата и военна операция в района, съобщи още СЦНЧП. Аерогарата се намира на 27 километра от центъра на града. Според източник от силите за сигурност целта на сирийската армия е да установи контрол върху цял Дамаск и района в радиус от 8 км от столицата.

Британски лекар, който работел като доброволец в полеви болници на сирийските бунтовници, е бил задържан от властите в северната част на страната. От СЦНЧП увериха, че Абас Хан не е нито бунтовник, нито джихадист.

В сряда при две станали почти едновременно експлозии в едно от предградията на Дамаск загинаха 34 души и над 80 бяха ранени.

Свободната сирийска армия разпространи видеоматериал, в който отвлечена през октомври в Сирия украинска журналистка се обръща към Москва и Киев с молба да изпълнят исканията на похитителите й, предаде Франс прес. Тя не уточнява какви са исканията. Журналистката признава, че била изпратена в Сирия от руското разузнаване, за да служи като преводач на руски и сирийски офицери. На перфектен арабски език журналистката, която изглеждала в добро здраве, посочва, че е участвала в редица сражения заедно със сирийски и руски офицери в района на Хомс.

Преди да бъде отвлечена, журналистката Анхар Кочнева често се появяваше по сирийската телевизия с репортажи и коментари в защита на действията на сирийския режим, посочва Франс прес. Заради тази нейна дейност украинската журналистка е била многократно заплашвана от различни сирийски опозиционни групи, отбелязва БТА.

Междувременно международната организация за защита на човешките права "Хюмън райтс уоч" обяви, че някои сирийски опозиционни групировки използват непълнолетни в бойни действия, предаде АФП.

"14-годишни деца служат най-малко в три бригади на сирийската опозиция и пренасят оръжие, а 16-годишни младежи участват в бойни действия", заяви "Хюмън райтс уоч" в разпространено в Бейрут комюнике. Още през август, посочва организацията, ООН разпространи доклад за обстановката в Сирия, в който се посочваше, че младежи на възраст под 18 години участват в сражения или изпълняват помощни функции във въоръжените групи на сирийската опозиция.