Над 22 000 лева за заплати в РИК
Над 22 000 лева за заплати в РИК / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Утвърдиха Районната избирателна комисия, която е назначена специално за провеждане на националния референдум в Благоевградско на 27 януари 2013-та. Това стана с решение на ЦИК, тъй като по време на политически консултации, свикани от областния управител Костадин Хаджигаев на 20 ноември, не се стигна до пълен консенсус.

За председател на РИК - Благоевград е назначена юристът от ГЕРБ Антоанета Робева. Тя бе единствената предложена от управляващата партия кандидатура.

Заместник -председател е Румен Коюмджиев от "Синята коалиция".

Спорното секретарско място е определено от членовете на ЦИК в полза на ПП Атака, в лицето на Васил Дичев, съобщиха за Дарик.

Парламентарно представените партии в Благоевградско издигнаха преди седмица за секретар Йордан Симонски от БСП, досегашен председател на комисията по време на кметския вот. Претендент за поста бе и Асие Гадирова от ДПС, но до избор не се стигна.

Двамата загубили по време на консултациите кандидати за секретарския пост Симонски и Гадирова, са назначени за редови членове в РИК-Благоевград.

В комисията влизат още Спас Попадиин - син на директора на ОИТ-Благоевград Петър Попадиин, Елена Панчева, Биляна Петачка, Вяра Станкова, Десислава Христова, Вероника Иванова, Гергана Янчева, Георги Терзиев, Зоя Костадинова.

В новата РИК за референдума са назначени досегашните участници в изборния процес в Благоевград Бойка Юсева от БСП, Мая Драгиева и Искрен Шишков от квотата на ДПС.

Председателят Антоанета Робева, която е и общински съветник в областния град, ще получава 680 лева заплата месечно, считано от днес до началото на месец февруари следващата година.

Заместникът Румен Коюмджиев ще получава по 610 лева. Толкова е определеното от ЦИК възнаграждение и за секретаря Васил Дичев.

Редовите членове са на заплата в размер 595 лева месечно. За възнаграждения на 17-членната РИК ще бъдат похарчени над 22 000 лева от държавната хазна.