Децата от Видин ще имат свои представители в Съвета на децата.
Децата от Видин ще имат свои представители в Съвета на децата. / Община Видин
Община Видин стартира процедура, с която да определи деца от града, които да станат негови представители в Съвета на децата. Съветът е консултативен орган към председателя на Държавна агенция за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за деца и вземане на решения. Той включва представители от всяка област в България. Членовете на Съвета могат да бъдат само деца до 18-годишна възраст. Затова Община Видин отправи покана за представяне на кандидатури на деца в следните направления: членове на училищни форми за самоуправление или на детски или младежки съвети, парламенти; представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса; представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители и доброволци в социални услуги за деца. Възможни са също индивидуални кандидатури.

Съгласно процедурата, всяко дете може да кандидатства само в едно от посочените направления. Документите на кандидатите се подават в Община Видин в срок до 10 май 2017 г. Подробна информация за процедурата е публикувана на интернет страницата на Община Видин - www.vidin.bg.

Процедурата е утвърдена от председателя на Държавна агенция за закрила на детето. Според нея, кметът на всяка община извършва избор на кандидатури за членове на Съвета на децата на територията на общината и ги предлага на областния управител. От своя страна той извършва подбор на подадените от всички общини кандидатури на областно ниво и ги предлага на национално ниво.