изложба картини
изложба картини / netinfo

С изложба в Младежкия дом в Горна Оряховица завърши тазгодишното, ХVІIІ-то издание на пленера „Живописатира”. В продължение на няколко дни твориха 12 художници от Германия, Румъния и България, които чрез живопис и карикатура вплетоха в платната си актуални проблеми от региона и страната.

Предизвикателството „Живописатира” тръгва през 1999 г. С първото издание на пленера започва и партньорството на местната власт със Съюза на българските художници. През годините десетки български и чуждестранни творци, главно от побратимените на Горна Оряховица градове работят заедно.

Според регламента на пленера Общината откупува по една картина от художник и всеки художник подарява по една картина на Общината. Творбите остават във фонда на Художествена галерия „Недялко Каранешев”.




Тази година в пленера се включиха Костел Паун от Рошиори де Веде, Румъния, Катрин Ветзел от Германия, Красимир Коцев от Плевен, Станимир Борисов от Велико Търново и Иван Русев, който е от Горна Оряховица. В пленера взеха участие и художниците от ГоАрт Янко Янков, Петър Крусев, Илия Банков, Стефан Балтов, Роза Абаджиева, Ваня Балтова и Пепа Хаджитодорова.



Експозицията бе открита от кмета инж. Добромир Добрев, който поздрави художниците и им връчи символични подаръци за спомен от Горна Оряховица.



На откриването присъстваха заместник-кметът Йорданка Кушева, Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, директорът на Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова, общински съветници, много приятели и почитатели на творчеството на художниците.



След откриването на изложбата, гостите имаха възможността да изгледат документален филм, посветен на творчеството на художника Слави Петрински.

ХVІIІ-то издание на Международен пленер „Живописатира” се организира от Община Горна Оряховица, Младежки дом и Сдружение ГоАрт.