Свищов
Свищов / netinfo
На 21 юни, в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856“ се проведе Преглед на любителското художествено творчество в Сухопътни войски, на който зрителите се насладиха на богата палитра от сценични изяви. Весели скечове, народни танци, песни и музикални изпълнения в различни стилове, показаха широкия обхват на изява, който умело демонстрираха самодейците в Сухопътни войски. Когато уникалният звук на гайда изпълни Първо българско читалище, публиката избухна в бурни аплодисменти и с радост се наслади на изпълнението на най-българския инструмент. Компетентно жури отличи най-добрите изяви и връчи награди на изпълнителите.

Свищов
netinfo

В късните следобедни часове изложбената зала на Къща музей „Алеко Константинов“ посрещна десетки гости, пристигнали специално за документалната изложба – посветена на Руско-турската война (1877-1878 г.), и Първото градско общинско управление в Свищов. Изложбата бе организирана от Исторически музей – Свищов, Военна академия „Георги Стойков Раковски“ – София и Община Свищов. Експонатите, предоставени от Военноисторическа библиотека към Военна академия „Г. С. Раковски“ и Исторически музей - Свищов, бяха прецизно подредени и отлично представени. Г-жа Димитричка Колева – ст. експерт във Военноисторическа библиотека, направи подробно описание на изложените експонати и разказа любопитна информация за повечето от тях. Радостно беше присъствието на много млади хора и интересът им към историческите събития, довели до Свободата на Свищов. Кметът на общината Генчо Генчев изрази специални благодарности към зам.-началникът на Военна академия полк. доц. д-р Димитър Ташков, за чудесната съвместна работа, а той от своя страна приветства възможността да се популяризира военната историята на България, защото: „Без история – няма бъдеще. Младите хора са нашето бъдеще и те трябва да знаят своята историв“, каза той.

Свищов
netinfo

Събитията, организирани съвместно с Военна академия „Г. С. Раковски“ – София и Община Свищов продължиха и на 22 юни, когато в Студентски дом на културата при СА „Димитър А. Ценов“, се проведе Конференция посветена на десанта на река Дунав и освобождението на Свищов. Ректорът на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски приветства гостите и благодари за възможността висшето учебно заведение да бъде домакин на конференцията. В чудесна обстановка и в продължение на няколко часа, бяха представени 10 доклада от представители на Военна академия, Исторически музей – Свищов и ученикът на ПГ по ЛПС гр. Свищов Ивелин Иванов, който направи мулти медийна презентация със заглавие: „140 години свободен Свищов“. Всички доклади бяха свързани с военните действия по време на освобождението на Свищов и Руско-турската война, като всеки от тях даваше допълнителна светлина за точните събития преди 140 години и последващите ги – довели до Свободата на България.
Тържествата в Свищов продължава до 27 юни, когато градът ще празнува заветната дата, донесла първата глътка Свобода.