Laiuns
Laiuns / netinfo
С поредица от благотворителни инициативи членовете на „Лайънс клубовете” набират средства за Онкодиспансера и хора в нужда, съобщи вицедистрикт управителят на Асоциацията на Лайънс клубовете в България Веселин Георгиев.
 
На 31 март от 19.30 ч. в Изложбени зали ще бъде поредното благотворително събитие. На него ще се набират средства за закупуване на скенер за ранна диагностика за Онкодиспансера във Велико Търново. На проявата ще пее 13-годишната Кристияна Кирилова, която е незряща. От клубовете са предвидили да връчат стипендия в размер на 1000 лева на детето, за да взема необходимите уроци.
 
12 500 лева са събрани от благотворителни инициативи през годината.
 
На 1 април ще се проведе акция по залесяване с декоративна растителност в парк „Лакото” в Арбанаси.
 
Продължава набирането на необходимите 20 хиляди лева за закупуването на очен скенер за великотърнвоската болница. За година е събрана почти 2/3 от сумата.
 
През месец март се отбелязва Денят на Лайънс в ООН, съобщи още Веселин Георгиев. През март 1945 година създаващата се тогава Организация на обединените нации кани основателя на Лайънс движението Мелвин Джоунс, който става организационен консултант на ООН, а Лайънс клуб Интернешънъл става приобщен член на международната организация. „Затова всяка година през месец март, в квартирата на ООН със специална церемония и празничен обяд, се отбелязва присъствието на тази организация в структурите на ООН. Денят на Лайънс в ООН дава възможност на членовете на ООН да научат как ние заедно с международната общност служим на обществото и се опитваме да правим добри дела. Традицията за тържествено честване Деня на Лайънс в ООН в България датира от 2001 година“, съобщи още  Веселин Георгиев.
 
Организацията е създадена през 1917 година, а тази година се навършват 100 години от създаването на Лайънс и 25 години от създаването на Лайънс България. През 1975 година е приета програмата за създаването на Дамски Лайънс клубове, които са утвърдени през 1987 година, а  в организацията вече  има клубове, които са в състав мъже, жени или смесени клубове.
 
В  Международната организация на Лайънс клубовете има 1,4 милиона членове по целия свят, организирани в 44 600 клуба в 200 страни и региони. В България  има 38 клуба със 776 члена.
 
В Зона „Янтра“ влизат три клуба от Велико Търново и Лайънс клуб Габрово. В тях членуват 72 – ма души.
 
„В изтичащата Лайънс година, през октомври 2016  се проведе международната конференция на Лайънс клубовете в Европа „Лайънс Европа Форум – София 2016″, която за първи път се провежда в страна от източна Европа. На форума присъстваха 1300 делегати. От всички форуми провеждани до сега от цяла Европа делегатите не са надвишавали 700 - 800 човека, така че в София бе най-мащабният, най-големият и най-работещият форум, който е провеждан досега в Лайънс движението в Европа“, съобщи още  Веселин Георгиев.