/ netinfo
Откриха две дъщери, заключени в дома на майка си

Майка от Свищов държала дъщерите си заключени в дома си години, разкриха полицаи от крайдунавския град.  Ужасяващият случай, със сюжет като на хорор филм, се разплел вчера, след като в края на миналата седмица съседи на жената от ул. „Георги Тишев“ подали сигнал в полицията в Свищов, съобщава Times.bg

Въпреки, че жената твърдяла, че живее сама в къщи и че дъщерите й от години са изчезнали нанякъде, съседите започнали да се съмняват в думите й. Повод за съмненията им и за това, че тя крие нещо, им давал фактът, че в продължение на много време пазарувала в кварталния магазин голямо количество храна.

Пред криминалисти комшията заявил, че от години двете сестри не са излизали навън.  Незабавно униформените  предприели действия. Полицаи и служители от социалните служби влезли в жилището, което било обитавано от трите жени.

Инспектиращите заварили покъртителна гледка. Домът бил потънал в мизерия и мръсотия. Двете сестри били облечени в дрипи, а отвсякъде се носела смрад. Станало ясно, че жените са на възраст на 33 години и на 34 години.

Видимо обаче изглеждали изключително състарени, като едната имала вид на 80-годишна старица. И двете били неадекватни и некомуникативни.

„Не е вярно, че са били насилствено държани 20 години в дома си. Няма следи от връзване или друг вид насилие. Дори двете сестри преди години са били изключително интелигентни и образовани. Завършили са висше образование и едната е работела в Народния театър в София. Преди време обаче явно нещо са преживели и са заболели психически“, са установили към момента разследващите.

Още на 16 януари, следобед разследващите са започнали работа с майката. Тя обаче също отказвала да говори за дъщерите си. Твърдяла, че самите те не искали да излизат от дома си. Според нея, те не са прекрачвали прага на семейното жилище от 5-6 години.

„Двете жени ще бъдат настанени в социално заведение. С тях ще работят психолози, за да установят какво се е случило през годините“, каза кметът на Свищов Генчо Генчев.

Работим усилено по случая. Изясняваме какво точно се е случвало зад стените на тази къща“, заяви лаконично директорът на ОД на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

„От вчера сме сигнализирани за този случай след извършената проверка. Преписката ще бъде докладвана в прокуратурата. Не мога да кажа все още нищо, тъй като не съм присъствала на проверката.

Знам само, че жените са били живи и здрави, и не е имало данни за насилие“, заяви и районният прокурор Блага Георгиева. Тя обясни, че тепърва ще се изяснява какво е физическото им и психично здраве, дали са били двигателно активни или с атрофирали мускули. 

Предстои тепърва да се назначават и медицински и психиатрични експертизи. Ще бъдат разпитвани съседи и близки на трите жени. Комшии обаче твърдят, че често са чували виене и плач от зловещото жилище.

Не съм виждала двете момичета от много години. Майка им казва, че са били по София. Никога не ни е давала телефон, въпреки че сме искали – моите деца искаха да се свържат с тях, понеже заедно са отраснали", сподели Цветана Вълкова, съседка на жената, която държала заключени двете си дъщери.

Тя сподели още, че помни жените като добри деца. „Много умни бяха и двете. Едната, Стефка, пишеше стихове и рисуваше. Анжелка с пълно отличие завърши. Изобщо много умни и добри деца", каза съседката.

Цветана уточни, че е виждала често в квартала майката на Анжела и Стефка. „Виждаме се с нея, ако не всеки ден, поне два пъти в седмицата. Питала съм я за децата, моите деца когато са ми гостували, са я питали за тях, но тя е казвала, че са в София", обясни комшийката.

Към момента по случая от работи и Районната прокуратура в Свищов

times.bg