Костадин Костадинов
Костадин Костадинов / БГНЕС
Отказването от субсидията е първото и единствено предизборно обещание, което можем да изпълним, тъй като всички останали зависеха от влизането ни в парламента. Това заяви в интервю за Дарик лидерът на „Възраждане” и общински съветник във Варна Костадин Костадинов, който прогнозира, че на следващите избори формацията му ще спечели „стотици хиляди гласове” и ще измести от парламента „Обединени патриоти”. 

„Възраждане” е единствената партия, която не влезе в парламента, но спечели право да получава държавна субсидия, преминавайки бариерата от 1 %. От нейното ръководство обаче декларираха, че се отказват от полагащата им сума в размер на 416 хил. лв. годишно.  

„Смятаме, че политика трябва да се прави най-вече с личен пример и показваме на българските избиратели, че в нашият политически живот може има хора, които се занимават с политика и си изпълняват обещанията. Невинаги парите решават всичко. Ще разчитаме на дарения, както правят всички партии в Западна Европа, където субсидиите са символични. Най-лицемерното е хора, използващи политиката, за да правят бизнес, да печелят обществени поръчки и да крадат от държавния бюджет - да леят крокодилски сълзи, че без субсидии ще изпаднат в зависимост от икономически групировки и олигарси”, коментира Костадинов. По думите му предизборната кампания на „Възраждане” е струвала 5000 лева и е била основно във „Фейсбук”. 

Костадин Костадинов нарече „пошъл предизборен цирк” блокадата на границата с Турция, направена в последните дни преди вота от „Обединени патриоти”. Според него изборният туризъм е можел да бъде спрян, като на изселниците им бъде отнета възможността да имат двойно гражданство.   

„Ако приемем, че това е прекалено смело за нашите доморасли т. нар. патриоти, те можеха да направят нещо по-елегантно . В Турция официално е обявено извънредно положение, както и в Сирия. В Сирия не се проведоха избори, обаче в Турция се проведоха – защо, каква е разликата. Можеха това да направят, но те предпочетоха да правят циркове на границата и да си вдигнат електората Това нещо го правят от 10 години насам. Идват парламентарни избори, никога на местни, отиват на границата и се почват едни циркове, дърпат се бабички – много грозно в интерес на истината, а и това вреди на националната кауза. Сигурен съм, че на следващите избори ще задминем и ще изхвърлим от парламента тези т.нар. патриоти”, добави още лидерът на „Възраждане”.

Костадинов добави още, че очаква следващият парламент да свали имунитета на Веселин Марешки, когото съди за нанасяне на телесна повреда. Лидерът на „Воля” е подсъдим и за изнудване.