/ Дарик Варна, архив
Нито един от предложените четирима лекари за новия ръководен борд на болница „Св. Анна” не работи в нея, което е парадоксално.  Това заяви във варненското студио на Дарик д-р Ивайло Митковски – общински съветник и ортопед в болница „Св. Анна”, според когото няма обяснение защо точно по времето на служебно правителство се налага бордът да бъде сменен. Той обясни, че познава двама от предложените лекари за ръководни позиции – д-р Лозанов и д-р Калоянов, които са варненски специалисти. Другите две имена са на софийски лекари.

В поканата за свикването на общо събрание на 4 април е обявено, че се предлага промяна в състава на Съвета на директорите на лечебното заведение. За мястото на досегашните – Гален Шиваров, Николай Коларов и Боряна Върбанова, се посочва нов четиричленен състав от Кирил Лозанов, Стоян Калоянов, Теменужка Янкова и Радостина Николова – Петрин. 

Досега практиката е била поне двама от борда на директорите да са работещи в болницата, а в сегашния дори и тримата са лекари в „Св. Анна”, посочи д-р Митковски.

„Освен това, досега никога не е имало четири души борд на директорите. Не виждам защо трябва да се увеличава бордът и то с четна бройка. Понякога се налага да се вземат решения с гласуване в този борд на директорите. Не знам с четири човека как ще се гласува”, коментира д-р Митковски, който призна, че е притеснен от смяната на ръководството на „Св. Анна”.

„Сега за първи път и тримата представители в борда на директорите са работещи в „Св. Анна”. Много трудно и бавно би станало външни хора да се запознаят със ситуацията в болницата, да могат да взимат адекватни решения”, добави варненският ортопед. 

Според него аргументът, че смяната на борда се налага заради не доброто финансово състояние на здравното заведение, не е състоятелен.

„За да се прави това, предполагам, че някой в този служебен кабинет е поел ангажименти към хора, структури, организации и така нататък”, смята д-р Митковски.

По негови думи персоналът на болницата е притеснен от готвените промени, тъй като не знае какво да очаква от новия борд.

„От една страна не познаваме тези хора и не знаем какво да очакваме от тях. От друга, състоянието на болницата е подобряващо се. През 2016 година дори има увеличение на заплатите. Дано този тренд на подобрение да остане. Но от хора, които не познаваме като управление, не знам какво можем да очакваме”, посочи общинският съветник.