/ sxc.hu
Доц. Йордан Радков пред Дарик
95940
Доц. Йордан Радков пред Дарик
  • Доц. Йордан Радков пред Дарик
Най-тежката белодробна болест е белодробният карцином, който се лекува изключително трудно, въпреки новостите в медицината. Той застрашава дори хора под 30 години и в 80% е свързан с тютюнопушенето, обясни във варненския ефир на Дарик доц. д-р Йордан Радков – началник на Клиниката по белодробни болести в УМБАЛ Св. Марина”.
 
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) също е сред сериозните в тази сфера на медицината. Причина за появата й отново са цигарите, добави пулмологът. Обикновено прогнозата при това заболяване не е добра, тъй като пациентите често търсят късно лекарска помощ, когато получат задух, кашлица и умора, а функцията на белия дроб е намалена на около 50 процента.
 
Всеки пушач е застрашен от ХОББ, но не всеки развива тази болест. Има и непушачи, които се разболяват заради генетични фактори например.
 
Никой не е застрахован от туберкулоза. Това е инфекциозно заболяване, което се предава по въздушен път, а лечението е минимум 6 месеца, поясни доц. Радков. По негови думи малцинствата боледуват по-често заради нисък социален и културен статус.  Добрите здравни навици са профилактиката при туберкулоза, посочи медикът.

Доц. Йордан радков пред Дарик
МУ Варна

Най-честите усложнения при грип са пневмониите, пневралните изливи и миокардитите, обясни той. Развиват ги обикновено хора с хронични болести. Най-добрата профилактика са ваксините, коментира д-р Радков. Те не предпазват на 100%, но могат да предотвратят заразяване на 50-60%.  Миенето на ръцете, избягването на големи компании и струпвания на хора могат да ни спестят зараза с грип.
 
Най-често се развиват бронхити, но те не са опасни, увери пулмологът. Риск има само при хронично болни. Важно е да се знае, че това заболяване не се лекува с антибиотици. Те се изписват от незнание или за застраховка, посочи той.
 
Доц. Радков смята, че темата със замърсяването на въздуха се преекспонира и обясни, че токсините в него не са водещи при развиване на белодробни болести.

Целият разговор с доц. Радков е в прикаченото аудио.