/ iStock/Getty Images
5-годишно дете от Девня успя да избяга от детска градина и в продължение на един час никой не разбра за отсъствието му, съобщава "24 часа".

5-годишно дете избяга от детската си градина

В понеделник сутринта майката на Мариян - Анка Мариянова оставя детето в детска градина “Детелина”, филиал "Незабравка" около 8:00 часа сутринта. Час по-късно, пътувайки с автомобила си по работа на пътя край гробищния парк в града, забелязва в далечината дребна фигура.

“Мъглата беше толкова гъста, че се движех с 30 км/ч. Когато видях фигурата, си помислих, че нечие дете се е загубило и реших да спра, за да му помогна. Какво беше изумлението ми, когато видях моя Мариян. Познах едва когато спрях колата”, разказа тя.

Дете избяга от детска градина в столицата, майката се разсеяла

Беше на повече от половин километър от градината, по пантофи, без яке, тресящо се от студ и с дупки на панталона. Той целият трепереше, беше много стресиран. Разказа ми как са го гонили бездомни кучета и едно го е захапало за панталончето. Показа ми дупки от зъбите”, сподели още Анка.

Тя не желае да застава пред камери, за да не се стресира повече сина й. След като успокоява детето и го оставя вкъщи при съпруга си, майката се връща в детската градина, където лелите я посрещат с въпроса “Къде е Мариян?”.

Били го пуснали до тоалетната, но той не се върнал.“Това е моят въпрос”, отговорила вбесената майка и прибрала вещите му. По-късно подала заявление за отписване на детето от заведението.

Анка няма точно обяснение какво точно е накарало малкото дете да тръгне съвсем само в мъгливата зимна утрин по девненските улици, предполага, че нещо го е притеснило.

Междувременно вратите на детското заведение не са били заключени - никоя от тях, нито входната, нито вътрешните. Така всяко дете може да излезе когато си поиска. Директорката на детската градина Радостина Георгиева се извинила за случилото се и помолила майката да не отписва детето.

Уверявала я, че случаят няма да се повтори. Анка е непреклонна и иска да не се потулва случаят. Тя самата работи с проблемни деца в местното училище “В. Левски” като образователен медиатор.

Анка Илиянова иска строги наказания както за педагогическия екип на четвърта група, така и за директорката на градината.
"24 часа"