/ фейсбук, ПОМОЩ за Стрелбище
Седмица, след като улица в квартал „Стрелбище” бе заградена от частен инвеститор, днес асфалтовата й настилка бе изцяло разрушена от собствениците. Това става на фона на заповед от страна на Столична община достъпът до улицата да бъде възстановен. От фирмата обаче искат да строят 44-етажна сграда в имота и твърдят, че въпросната улица е незаконно изградена.

Отново заграждения в градинката в "Стрелбище", където планират небостъргач

Пред Дарик главният архитект на София Здравко Здравков обеща, че общината няма да позволи подобен строеж, а фирмата има три дни да възстанови доброволно достъпа до улицата, след което ще бъдат взети принудителни мерки.

Преди седмица от фирмата заградиха изцяло имота си и затвориха принудително улица „Майор Първан Тошев”, която минава през него. По този начин за жителите от квартала бе отрязан изхода към бул. „България”.

Заграждения и багер в градинката в "Стрелбище", където планират небостъргач

"Районният кмет е говорил с инвеститора да преустановят действия и да премахнат оградата, но очевидно има нежелание от тяхна страна това да се случи. Междувременно работим по трайното решение на проблема, тъй като тази улица, която е прокарана през техния имот, не е потвърдена в подробния устройствен план. По регулация те преминава пред блоковете и е необходимо отчуждаването на един частен имот", обясни главният архитект.

Хората от "Стрелбище" не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето

Междувременно жителите на квартала отново излязоха на протест тази вечер, както заради разрушената улица, така и заради планирания строеж на небостъргач в градинката. Здравков обеща, че подобен строеж няма да бъде позволен. "Няма да си сложа подписа под такъв проект, колкото и да ме глобява Административният съд. Ние искаме този терен да остане част от зелената система на града", категоричен бе той.

Протест в столичния квартал "Стрелбище", хората не искат небостъргач

В същото време районният кмет Николай Терзиев издаде заповед за възстановяването на улицата, като фирмата има 14-дневен срок да я обжалва. Ако тя остане в сила, а компанията не възстанови пътя, ще получи глоба между 1000 и 10 хил. лева.