ученици в първи клас
ученици в първи клас / община Сливен
Модулът за регистрация на заявленията за прием на учениците в 1 клас за учебната 2017/2018 г. в специализирания сайт за прием в община Сливен ще бъде активен днес от 10 часа, съобщиха от общината. Достъпът до сайта се осъществява чрез банер на официалния сайт на Община Сливен (www.sliven.bg) или директно от следния линк: https://priem.sliven.bg:3443/index

Свободните места за първото класиране вече са обявени в раздел Новини на специализирания сайт за прием. Освен по електронен път, родителите ще могат да подадат своите заявления и на място в училището, за което ще кандидатстват по първо желание.

Напомняме на всички родители, че сроковете за подаване на заявления и записване на приетите след всяко класиране деца, са както следва:
- първо класиране:  от 26 до 30 май включително системата за регистрация и редакция на заявления е отворена. На 30 май в 23:59 ч. системата ще се затвори, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 04 юни. Записването на класираните деца ще става на място в училището в периода 05 – 07 юни;
- второ класиране: на 08 юни ще бъдат обявени свободните места. Модулът за регистрация и редакция на заявления ще бъде отворен до 23:59 ч. на 12 юни.

Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 15 юни, а срокът за заспиване на класираните деца е от 16 до 21 юни;
- трето класиране: на 22 юни ще бъдат обявени свободните места. До 23:59 ч. на 25 юни родителите ще могат да подават нови заявления или да редактират вече подадени заявления. Резултатите от третото класиране ще бъдат обявени на 27 юни, а срокът за заспиване на класираните деца е от 28 до 30 юни.
Съгласно приетата от Общински съвет – Сливен Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на община Сливен (с която родителите могат да се запознаят от раздел Наредби на специализирания сайт за прием), след записване на класирано дете отпада възможността да се участва в следващо класиране. Това може да стане само при отписване на детето от училището (изтегляне на документите му) и подаване на ново заявление в системата за електронен прием, в сроковете посочени в графика за прием.

Незаписаните в срок деца автоматично отпадат от приетите, губят входящия си номер, с който са участвали в класиране и могат да кандидатстват отново за прием с нов входящ номер и ново заявление.
Записването на класираните деца се извършва от училищната комисия след проверка на подадените от родителя/ настойника документи:
1) задължителни документи:
- копие от удостоверението за раждане на детето и оригинал за сверяване;
- личната карта на подаващия заявлението за записване родител/ настойник за удостоверяване при поискване;
- удостоверение за завършена подготвителна група или декларация, че детето не е посещавало подготвителна група;
2) документи, удостоверяващи критериите за класиране (Приложение 1 от Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на община Сливен.

Важно е родителите да знаят, че при класирането на децата няма да се има предвид регистрационния номер, датата и часа на регистрация, а при равни условия децата ще се класират на случаен принцип.