които живеят около центровете за бежанци, защото именно те давали предложения и решения.
които живеят около центровете за бежанци, защото именно те давали предложения и решения. / netinfo
Само кандидатите за бежанци, настанени в новозагорското село Баня, ще могат да се движат свободно в област Сливен, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. По думите й обитателите от бежанския център в Харманли няма да имат право да идват в област Сливен.

„С проекторешението всъщност се изпълнява текстът на последните изменения на Закона за убежището и бежанците, когато държавата предвиди възможността кандидат- бежанците да не се движат на територията на цялата страна, а да са ограничени в административни зони, като разбира се на тях им се осигуряват всички права, които им се дължат,т.е- медицинско обслужване, образование и т.н. Това е една стъпка към подобряване на административния контрол. Нищо друго не се променя” коментира още Първанова.

Съществуващите регистрационно- приемателни центрове остават във вида, в който са, и капацитета, който са. За Сливен това е РПС в село Баня, община Нова Загора, което е с капацитет 80 човека и то никога не е създавало проблеми. Вобласт Сливен ще могат да се разхождат само 70 човека. Целта е да се подобри административния контрол, за да може процедурата да се изпълни в своята цялост, добави още председателят.

Хората в центровете в страната са 2 100 души. Това са лица, потърсили международна закрила в процедура. В момента, в който лицата се регистрират, че търсят международна закрила, те вече са в процедура. Тя приключва с решение, което може е положително, че се предоставя статут на бежанец или хуманитарен, или се отказва. Ако се откаже, тогава лицето продължава да е в процедура, защото има съдебно обжалване.

Ако съдът потвърди, тогава лицето става със статут на чужденец и се извежда от страната.