Снимката е от ловно сафари в Танзания.
Снимката е от ловно сафари в Танзания. / dariknews.bg
Уникална снимка от легендарните сафарита на Пенчо Кубадински пазят в Държавния архив в Шумен. На нея члена на Политбюро на БКП и на държавния съвет на Народна република България Пенчо Кубадински позира с отстрелян лъв на сафари в Танзания. 

Снимката е част от личния архив на дългогодишния секретар на Окръжния комитет на БКП в Шумен Георги Начев, а на гърба й има посвещение.  

Снимката е от ловно сафари в Танзания.
dariknews.bg


Подобни фотоси са поличавали най-приближените другари в БКП, но по случайност снимката излиза от личните архиви.

Намират я работници, които разчистват строеж.

Началникът на бригадата, който вижда, че сред строежа има документи. Тъй като предстои разрушаване, те ще бъдат унищожени и решава, че те могат да бъдат запазени и ги предава в архива в София. Те виждат, че се отнася за шуменския архив и така стигат до нас, обяснява д-р Антония Панева от Държавен архив – Шумен.

Снимката е от ловно сафари в Танзания.
dariknews.bg


Според нея снимката е истинска находка.

На мен не ми е известно да има друга такава. За ловните сафарита на Пенчо Кубадински съм слушала и аз като дете, дори и много вицове имаше, казва д-р Панева и е категорична, че в архива тя е единствена. 

Снимката е от ловно сафари в Танзания.
dariknews.bg


Сред спасените от работниците документи има и още снимки - на бившия "Първи" Тодор Живков. Те са от посещението му Шумен за откриването на Паметник "Създатели на българската държава". На едната е запечатано рязането на лентата на монумента, а на другата посрещането му на Паметника на съветската армия.

В Държавния архив в Шумен се пазят над 2 километра документи. Сред тях има и текстове на арабски, които все още се превеждат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.